Wil je de verlichting in en om je huis slimmer maken? Dan zit je hier helemaal goed. In deze blog nemen we je mee in alles over het aanleggen van slimme verlichting in huis, wat het precies is en welke mogelijkheden je hebt.
Slimme verlichting in huis ziet er niet alleen cool en modern uit, het is ook ontzettend functioneel. Daarbij hoeft het vaak ook helemaal niet zo duur te zijn als dat veel mensen denken. Er zijn al pakketten voor onder de €100,- waarmee je de verlichting in huis slimmer maakt. Natuurlijk kan je het zo gek maken als dat je zelf wil. Meer weten over slimme verlichting in huis aanleggen? Lees dan snel verder!
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting komt in verschillende vormen. Het is in essentie een verlichting die je niet hoeft te bedienen met een schakelaar of andere knop. Je kan de verlichting bedienen op afstand, bijvoorbeeld via een app op je tablet of mobiel, maar een afstandsbediening kan ook. Daarbij is het ook mogelijk om nog een stap verder te gaan. Hierbij bestuur je de verlichting door middel van je stem, voice control. Dit doe je door de verlichting te koppelen met een spraakbesturingssysteem, zoals Google Assistant of Amazon Alexa.
Hoe werkt slimme verlichting
Slimme verlichting werkt over het algemeen door middel van een WiFi-verbinding in huis. Zowel de applicatie waarmee je de verlichting bedient als de verlichting zelf dient daarvoor op hetzelfde netwerk aangesloten te zijn. Er zijn echter ook vormen van slimme verlichting, veelal met een afstandsbediening, waarbij de verbinding niet tot stand komt d.m.v. internet.
Je lampen op afstand bedienen
Je lampen op afstand bedienen gaat veelal verder dan enkel het kunnen aan- en uitdoen van de verlichting, al is dit wel vaak de basisfunctionaliteit. Als je lampen op afstand kan bedienen is het vaak ook mogelijk om meerdere punten in één keer te bedienen. Hiermee kan je veel verschil maken in de sfeer van een ruimte.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een dimschema in te stellen. Hiermee dimmen de lampen in een kamer of in huis gelijkmatig. Verder is het ook mogelijk om lichtschema’s te creëren. In de ochtend wordt het bijvoorbeeld langzaam lichter in huis en in de avond steeds donkerder met warme kleuren.
Nieuwe verlichting aanschaffen of bestaande slim maken
Je kan slimme verlichting in huis aanleggen door ofwel nieuwe verlichting te kopen die hier direct voor bestemd is, maar je kan er ook voor kiezen om je huidige verlichting slim te maken. Hiervoor heb je dan geen nieuwe verlichting nodig, waardoor je op de kosten kan besparen. Er zijn tegenwoordig namelijk tal van hulpmiddelen om je bestaande verlichting slim te maken.
Nieuwe slimme verlichting aanschaffen
Wil je maximaal uitpakken en het nieuwste van het nieuwste hebben? Dan is het makkelijkst om nieuwe slimme verlichting aan te schaffen. Hiermee heb je toegang tot zo goed als alle mogelijkheden die er tot op heden zijn. Bol.com heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment aan slimme verlichting. Denk hierbij aan paneellampen, slimme stekkers, Philips Hue, spotjes en bewegingssensoren. Alles om jouw huis en verlichting slim te maken.
Bestaande verlichting slim maken
Het is ook mogelijk om je bestaande verlichting slim te maken. Over het algemeen heb je hiervoor een slimme stekker nodig. In plaats van je normale stekker gaat de schakelaar via deze slimme stekker. Deze maakt vervolgens weer verbinding met je smartphone of tablet. Op die manier kan je de huidige verlichting in huis slim maken. Hierbij ben je wel beperkt tot de mogelijkheden die je huidige verlichting biedt. Je kan dus niet bijvoorbeeld de kleuren ineens aanpassen of dimmen als dit voorheen niet mogelijk was.