Een vuilnisbak kan na verloop van tijd enorm gaan stinken. Zeker in de zomer kan er een enorm vieze walm vanaf komen. Je vuilnisbak schoonmaken van tijd tot tijd kan dan ook zeker geen kwaad. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je van de vieze geur uit container af bent, maar ook dat je minder last hebt van fruitvliegjes of erger nog, maden. Wij leggen je precies uit hoe je snel en efficiënt je vuilnisbak schoonmaakt!

Hoe vaak je vuilnisbak schoonmaken?

Vuilnisbak schoonmaken

Dit is met name afhankelijk van hoe vies deze wordt. Gebruik je de kliko intensief en veelvuldig, dan kan het geen kwaad deze eens in de maand grondig schoon te maken. Als je een zak in de bak gebruikt kan het overigens iets minder vaak, maar ook dan is een regelmatige schoonmaakbeurt zeker aan te raden. Gelukkig duurt het schoonmaken van een container niet lang. Met een minuut of 15 ben je vaak al wel klaar.

Daarnaast raden we ook aan om in de zomer vaker de bak schoon te maken dan in de winter. De kans dat dingen gaan rotten en dus stinken is vele malen groter dan in de winter. Daarnaast heb je ook veel meer kans op fruitvliegjes en andere vervelende insecten als de zon schijnt. In de zomer is het dan ook eigenlijk het beste de bak na elke keer legen schoon te maken. Zo voorkom je stank tijdens bijvoorbeeld een barbecue of als je lekker in de tuin zit.

Wat heb je nodig om een vuilnisbak schoon te maken

Natuurlijk wil je dat die bak weer hartstikke schoon is, maar nog liever heb je waarschijnlijk dat de stank weg is als je klaar bent. De juiste materialen en middelen maken het werk een stuk gemakkelijker. Het volgende heb je nodig om aan de slag te gaan met de vuilnisbak schoonmaken:

  • Werkhandschoenen
  • Emmer
  • Heet water
  • Allesreiniger
  • Bezem
  • Handborstel
  • Droge doek

De vuilnisbak schoonmaken

Afvalcontainers Tijd om aan de slag te gaan, de vuilnisbak schoonmaken. Zorg er allereerst voor dat je bak volledig leeg is. Verwijder dus al het afval dat op de één of andere manier is achtergebleven. Denk aan stukken keukenpapier die aan de rand plakken, bladeren of schillen van fruit. Vandaar dat de meeste mensen de bak direct na het legen schoonmaken. De kans dat er dan nog iets in zit is een stuk kleiner. Voor het leeghalen raden wij aan werkhandschoenen te gebruiken. Dit is net iets frisser.

De vuilnisbak vullen met water

Als de bak leeg is maak je een emmer sop met heet water en allesreiniger. Kieper dit in één keer in de container. Waarschijnlijk moet je dit een aantal keer herhalen totdat er een goede laag water met sop staat. Een centimeter of 20 à 30 is helemaal top! Natuurlijk kan je de bak ook verder vullen met water en sop, maar dit is niet per se nodig. Uiteindelijk levert dit allemaal extra gewicht op en moet je de bak ook nog een keer leeg kiepen.

Tijd om te schrobben

Als er een goede laag water in de bak staat neem je de bezem en hiermee schrob je stevig over de bodem en zijkanten van de kliko. Zorg ervoor dat al het vuil weg geschrobd is. Laat dit vervolgens nog even weken. Ondertussen maak je nog een laatste sopje. Deze gebruik je om met de handborstel de buitenkant van de container te schrobben. Dit is vaak een makkelijker klusje, omdat deze veelal een stuk minder vies wordt.

Het schoonmaakwater weggooien en drogen

Als alles schoon is, is het tijd om het water weg te gooien. Het makkelijkst is om dit bij een straatput te doen. Rij de bak daar dus heen en kieper deze dan om. Til hem het liefst even ondersteboven. Zo weet je zeker dat al het water eruit is. Spoel dan de bak nog even schoon met wat schoon water, zodat ook de laatste zeepresten verwijderd worden. Eventueel kan je dit met een tuinslang doen, maar een paar emmers water doen het werk ook. 

Maak vervolgens nog even de buitenkant droog met een droge doek en zet de bak op z’n kop om uit te lekken en te drogen. Na een uurtje of twee kan je ‘m weer rechtop zetten en gebruiken!

Menu