1. Home
  2. Algemeen
  3. Zilver poetsen en schoonmaken

Zilver poetsen en schoonmaken

Zilver verkleurt na verloop van tijd en de zwarte waas die ontstaat is niet mooi. Eens in de zoveel tijd het zilver poetsen en schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe. Bij bestek ziet verkleurt zilver er ook niet heel smakelijk uit. De meest gebruikte manier om zilver te poetsen is met zilverpoets, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer methodes. Allerlei huis, tuin en keukenproducten schijnen ook erg goed te werken bij het schoonmaken en poetsen van zilverwerk. Wij leggen je natuurlijk alles uit over zilver poetsen!

Hoe komt het dat zilver verkleurt?

zilver poetsen en schoonmaken

Naarmate de tijd verstrijkt verkleurt zilver, hier is niets aan te doen. Zilver wordt namelijk zwart door zwavel en dit komt voor in de lucht, maar ook in andere voorwerpen. Hierdoor is het een natuurlijke, chemische reactie, dat zilver naar verloop van tijd verkleurt. Het resultaat is een zwarte laag op het zilver. Je kan dit proces vergelijken met ijzer dat roest. Daarbij is het zo dat sommige materialen meer zwavel bevatten dan andere materialen. Deze producten, zoals wol of parfum, zorgen ervoor dat zilver sneller verkleurt.

Zilver schoonmaken met zilverpoets

De meest bekende manier om zilver schoon te maken is met zilverpoets. De originele, meest bekende zilverpoets is van Silvo. Inmiddels zijn er ook andere merken die een soortgelijk middel op de markt hebben gebracht. Zo heeft HG met HG zilver glanscrème een moderne variant van zilverpoets ontwikkeld.

Om zilver te poetsen met zilverpoets breng je het middel aan op een zachte, schone doek. Wrijf dit over het zilver heen en laat het een paar minuten inwerken. Gebruik vervolgens een ander deel van de doek om het zilver te poetsen. Spoel hierna de poets af onder een koud kraan en verwijder eventuele restanten met een schoon stuk van de doek. Poets daarna het zilver nog een keer goed na. Gebruik tot slot een microvezeldoek om het zilver goed te drogen, doe dit grondig om een mooie glans te creëren.

Zilver poetsen zonder zilverpoets

Natuurlijk kan je zilver schoonmaken met zilverpoets, maar er zijn nog tal van andere handige huis, tuin en keukenmiddeltjes waarmee je zilver kan poetsen. Van cola tot tandpasta en van aluminiumfolie tot baking soda. Wij leggen je alles uit over zilver poetsen zonder zilverpoets.

Zilver poetsen met cola

Om zilver schoon te maken met cola neem je een bakje en deze vul je met cola. Leg het zilverwerk hierin en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend kun je een groot deel van de zwarte aanslag van het zilverwerk poetsen.

Zilver poetsen met baking soda

Baking soda lijkt bijna een magisch middel in schoonmaakwereld en ook voor zilver poetsen schijnt dit goed te werken. Doe in een bakje een laagje aluminiumfolie. Giet hier warm water overheen en voeg hier een eetlepel baking soda aan toe. Meng alles goed door elkaar en leg het zilverwerk erin. Laat dit ruim een uur goed intrekken. Vervolgens haal je het zilver eruit en poets je alles mooi op.

Zilver poetsen met tandpasta

Breng voor deze methode wat tandpasta aan op een oude tandenborstel en smeer dit op het zilver. Wrijf de tandpasta goed in op het zilverwerk en laat dit enige tijd inwerken. Spoel dit vervolgens met lauw water goed af en poets alles netjes op met een zachte en schone doek. Gebruik voor deze methode een zachte tandenborstel en standaard tandpasta, geen gel.

Zilver poetsen met aluminiumfolie en keukenzout

Om zilver te poetsen met aluminiumfolie neem je een bakje en hier leg je een stuk aluminiumfolie gevouwen in. Hier strooi je wat keukenzout overheen en leg hier het zilverwerk op. Giet vervolgens wat heet water over het geheel waarbij je ervoor zorgt dat alles volledig onder water komt te liggen. Wachten ongeveer 30 seconden en draai de voorwerpen om. Laat het geheel dan nog even liggen en haal alles uit het water. Spoel het zilverwerk af met wat koud water en poets het nog wat op met een droge doek, zodat er geen watervlekken achterblijven.

Zilver poetsen met ketchup

Misschien wel de meest bijzondere manier om zilver schoon te maken, met ketchup. Neem hiervoor een stuk aluminiumfolie en leg hier het zilverwerk op. Breng hier vervolgens een flinke hoeveelheid ketchup op aan en smeer dit goed uit, eventueel met de hand of met een borsteltje. Vouw het aluminiumfolie om het bestek heen en laat alles een minuut of 5 inwerken. Hierna spoel je het zilverwerk goed af onder een lauwe, lopende kraan en poets je alles nog even mooi op met een schone, droge doek. Let op, het grootste nadeel van deze manier is de behoorlijk nare lucht die kan ontstaan.

Zilver poetsen met azijn

Zilver poetsen met azijn werkt praktisch hetzelfde als zilver poetsen met cola. Neem een bakje en vul deze met schoonmaakazijn. Leg het zilverwerk hierin en laat alles een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aanslag relatief eenvoudig van het zilverwerk.

Menu