Beste prullenbak voor afvalscheiding

afval-scheiden-beste-prullenbak-voor-afvalscheiding Afval scheiden is één van de beste manier om jouw steentje bij te dragen aan een beter en gezonder milieu. Per jaar gooien we gemiddeld bijna 500 kilo per persoon aan afval weg. Recyclen zorgt ervoor dat jouw afval kan worden hergebruikt. 

Om dit makkelijker te maken zijn er speciale prullenbakken voor het scheiden van afval. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, waar zeker weten de beste prullenbak voor afvalscheiding voor jou tussen zit!

 

Welk afval kan je allemaal scheiden?

Er zijn verschillende soorten afvalbakken als het aankomt op afvalscheiding. In principe spreekt Milieu Centraal van 5 soorten afvalbakken. Elk heeft zijn eigen materialen die erin kunnen. De 5 soorten bakken zijn:

 • Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
 • Papier
 • Plastic, blik en drankkarton
 • Glas
 • Textiel

Wat hier niet tussen past, hoort veelal bij het restafval. Er zijn echter uitzonderingen, zoals elektrische apparaten en grof tuinafval, zoals boomstronken of de kerstboom. Twijfel je waar iets in moet, bekijk dan de Afvalscheidingswijzer.

Een goede afvalbak voor het scheiden van afval bevat in ieder geval een drie componenten. De eerste is voor het restafval, meestal is dat nu de gewone afvalbak of zwarte container. Daarnaast een vak voor GFT-afval. Dit kan je later eventueel in de groene bak gooien. Tot slot is een vak voor plastic, blik en drankkarton een vereiste voor een goede afvalscheidingsbak. Gemiddeld openen we per dag zo’n 7 verpakkingen en een bak hebben om deze verpakkingen weg te gooien is geen overbodige luxe.

Glas, zoals potjes, flesjes of een glas dat breekt, kan je vaak verzamelen en bij een glasbak weggooien. Er zijn echter ook bakken die hier een vak voor hebben. Textiel kan je het beste in een daarvoor bestemde zak gooien die periodiek wordt bezorgd of naar de kringloopwinkel bij je in de buurt brengen. Papier is vaak een lastigere. Heb je een speciale afvalbak hiervoor, dan kan je het hier in gooien. Mocht je vaak papier als afval hebben, dan kan een bak met papierscheiding zeker van pas komen.

De beste prullenbak voor afvalscheiding voor jou

Natuurlijk is het per persoon verschillend waar de beste prullenbak voor afvalscheiding aan moet voldoen. Vandaar dat wij hierna een overzicht hebben gemaakt van de top 10 beste afvalbakken voor afvalscheiding. De één is niet per se beter dan de ander, maar heeft andere kenmerken die bij de één beter van pas komen dan bij de ander.

Als je op zoek bent naar de beste prullenbak voor afvalscheiding voor jou dan moet je rekening houden met de volgende vragen:

 • Hoeveel liter moet de bak zijn? Doorgaans kan je de volgende volumes aanhouden:
  • 20 tot 30 liter voor eenpersoonshuishouden
  • 30 tot 40 liter voor een twee- tot driepersoonshuishouden
  • 40 tot 60 liter voor een huishouden dat uit vier of meer personen bestaat
 • Waar plaats je de bak?
  • Een grotere prullenbak neemt automatisch meer ruimte in, maar deze moet er ook zijn. Plaats je deze daarnaast in een kastje of komt deze los te staan?
 • Hoe fanatiek wil je het afval gaan scheiden?
  • Heb je 3, 4 of 5 compartimenten nodig?
 • Hoeveel verschillende soorten afval heb je gemiddeld in een week of maand?
 • Wat voor soort deksel wil je op de prullenbak?
  • Er zijn diverse soorten deksels, zoals een pedaal, sensor of drukknop

Deze vragen spelen allemaal een rol bij het bepalen van de beste prullenbak voor afvalscheiding voor jou. Heb je helder wat je nodig hebt? Kies dan jouw prullenbak voor afvalscheiding uit de lijst hieronder.

Top 10 afvalbakken voor afvalscheiding

afvalscheidingsbak in kast Afvalscheidingsbak met vier vakken in kast

Deze vuilnisbak voor afvalscheiding heeft 4 vakken en is in meerdere kleuren verkrijgbaar (wit, zwart en metallic grijs). De bakken zitten in een mooie kast, waardoor deze niet enorm opvalt en mogelijk zelfs mooi binnen het bestaande interieur past. Ideaal als je veel wilt scheiden, de ruimte nodig hebt en geen grote, lelijke prullenbak in de ruimte wil hebben. Je bestelt deze bak snel en gemakkelijk via Bol.com.

afvalscheidingsbak met 3 vakken Afvalscheidingsbak met 3 vakken van 20 liter

Deze eenvoudig bak open je eenvoudig met een voetpedaal, waardoor je deze niet hoeft aan te raken. De bak is verdeeld in 3 vakken van elk 20 liter, hierdoor is het totale volume 60 liter. Dit is ideaal als je veel afval hebt of met meerdere personen in een huishouden woont. Kies zelf waar je welke bak voor gebruikt. Deze bak bestel je hier!

Design afvalscheidingsbak Design scheidingsbak van 50 liter

Deze bak lijkt op die van hierboven, maar ziet er een stuk mooier uit. De elegante look zorgt ervoor dat deze mooi staat in verschillende ruimtes. De bak is verdeeld in één groot vak en twee kleinere vakken. Deze is verkrijgbaar in vier kleuren en bevat een eenvoudig voetpedaal waarmee je de bak kan openen. Bestel ‘m nu via Coolblue.

afvalscheidingsbak 70 liter Grote afvalscheidingsbak van 70 liter

Deze afvalscheidingsbak heeft een volume van maar liefst 70 liter en is ideaal voor grotere gezinnen. De bak heeft een sensor, waardoor deze automatisch opent als er afval voor wordt gehouden op korte afstand. Het is zelfs mogelijk direct een luchtverfrisser aan de bak te plaatsen waardoor het fris blijft ruiken. Deze ruime bak met meerdere compartimenten bestel je hier!

afvalscheidingsbak eenpersoonshuishouden Kleine afvalscheidingsbak

Deze duo afvalscheidingsbak is niet het meest ideaal, maar kan je wel goed gebruiken als je een eenpersoonshuishouden bent. De bak is eenvoudig via het pedaal te openen en bevatten 2 delen. Een groter stuk van 18 liter en een kleiner stuk van 10 liter. Kies bijvoorbeeld voor restafval en plastic. Je bestelt deze bak hier.

inbouw afvalscheidingsbak Inbouw prullenbak met meerdere compartiment

Deze afvalbak is ideaal om in een keukenkastje in te bouwen. Hoewel deze afvalbak maar twee compartimenten heeft is de bak wel ideaal in gebruik en zit deze mooi weggestopt. Eventueel kan je er nog een kleiner bakje naast zetten mocht dit nodig zijn. Is dit voor jou de beste prullenbak met afvalscheiding? Bestel ‘m dan hier via Bol.com.

afvalscheidingsbak totem Grote totem afvalscheidingsbakken

Deze totem bevat diverse bakken en een kleiner bakje. Hierdoor kan je er veel in kwijt. Restafval, plastic, papier en GFT, het kan allemaal in deze bak. Je kan alle bakjes er gemakkelijk uitnemen, waardoor het ideaal is om de bak schoon te maken. Het kleine bakje is perfect als je groente aan het snijden bent. Als dit de beste prullenbak met afvalscheiding voor jou is, bestel je de bak hier via Coolblue.

afvalscheidingsprullenbak met sensor en vier vakken Afvalscheidingsprullenbak met sensor en vier vakken

Deze prullenbak is de perfecte oplossing voor iedereen die afval scheiden serieus wil aanpakken. De bak heeft in totaal een volume van maar liefst 72 liter en telt 4 vakken. Hiermee kan je alles kwijt wat je kwijt wil. De bak kan geopend worden door middel van een touch knop, maar ook met het sensor. Zo kan je ook met volle handen gemakkelijk de bak openen. Daarbij zie je vingerafdrukken niet door de coating op de bak. Bestel deze bak hier!

Sortibox afvalscheiding Sortibox scheidingsbakken

Sortibox scheidingsbakken zijn ideaal als het aankomt op afval scheiden. Met deze bakken kan je precies de indeling en opzet maken zoals je deze graag ziet. Heb je aan 3 vakken voldoende? Geen probleem. Liever 5 vakken? Ook dat is geen probleem. Mocht je een aantal bakken tijdelijk niet nodig hebben, dan kan je ze eenvoudig opstapelen en wegzetten. Ecologischer en milieubewuster wordt het niet. Is dit voor jou de beste prullenbak met afvalscheiding? Bestel de Sortibox scheidingsbakken dan nu via Bol.com met gratis verzending.

mini afvalbakje Mini prullenbakje van 6 liter

Dit mini prullenbakje is ideaal als je afval wilt scheiden, maar niet veel ruimte hebt of alleen woont. De bak kan ideaal op bijvoorbeeld het aanrecht voor GFT-afval. Dit gooi je vervolgens in de groene bak. Hetzelfde geldt voor andere soorten afval waar je vaak minder van hebt. Bestel dit kleine bakje nu via deze link!

Menu