Een moestuin op het balkon maken

Een moestuin op het balkon maken Een moestuin op het balkon maken is ideaal om toch zelf wat groente, fruit en kruiden te kweken, ondanks dat je geen tuin hebt. Al met een klein balkon kan je vaak toch al een leuk moestuintje opzetten, je hebt dus echt geen enorme tuin nodig. Zo kan je zelf genieten van de meest verse producten.

Wij geven je een aantal handige tips en stappen die je kan volgen om eenvoudig en (relatief) goedkoop je eigen moestuin op het balkon te maken. Hiermee kan je vandaag nog aan de slag met het maken ervan!

Wat kun je verbouwen in een moestuin op je balkon

Natuurlijk kan je op je balkon niet een enorm veld aanleggen met van alles en nog wat, vaak heb je hier niet de ruimte voor. Een ander punt is de ligging van je balkon. Heb je een balkon dat relatief weinig in de zon ligt, dan kan je helaas niet alles verbouwen. Andersom geldt hetzelfde. Niet elke plantensoort houdt van heel veel zon. Hier moet je rekening mee houden als je een moestuin op het balkon aanlegt.

Tomaten hebben bijvoorbeeld minimaal 6 uur zon per dag nodig om goed te kunnen groeien. Heeft je balkon maar 4 uur zon per dag, dan is het natuurlijk niet handig om tomaten te verbouwen. Ze zullen dan niet of slecht groeien en dit is zonde van de moeite die je erin steekt. Ga je dus je zaadjes kopen, hou dan ook hier rekening mee.

Stappenplan voor jouw moestuin op het balkon

Tijd om aan de slag te gaan. Nu je weet dat je niet zomaar kan gaan beginnen met het maken van je moestuin is het tijd om een stapje terug te doen. Maar geen nood, je groene vingers kunnen al snel aan de slag. Eerst een plan maken en de inkopen doen, dan gaan we beginnen. We nemen je stap voor stap mee, zodat je precies weet hoe je aan de slag moet!

Stap 1: begin met een strak plan

Je hebt waarschijnlijk maar beperkt de ruimte, dus een goed plan is goud waard. Daarnaast is niet elk balkon hetzelfde. De ligging is ontzettend belangrijk om te bepalen wat je gaat verbouwen. Zoals gezegd verschilt het enorm per soort waar behoefte aan is. Dit neem je ook mee in je plan.

Als je weet hoeveel zon je balkon dagelijks krijg, hoeveel ruimte je hebt, maar ook winderig het is en hoe je het water gaat afvoeren, is tijd om te schetsen. Pak een potlood of verschillende kleuren potloden en een vel papier en je kan gaan schetsen. Teken als eerste je balkon in de juiste verhouding en ga deze dan indelen. Zo weet je precies wat waar gaat komen. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met bijvoorbeeld een bank of stoelen als je die op balkon wil.

 

Tip: vergeet niet dat je ook de lucht in kan, verticaal tuinieren is ideaal als je beperkt de ruimte hebt!

 

Stap 2: maak een boodschappenlijstje en koop je benodigdheden

Nu je een schets hebt gemaakt weet je in principe ook wat je nodig hebt. Schrijf alle benodigdheden overzichtelijk op. Denk aan bakken, zaden, aarde en bijvoorbeeld houten vlonders. Heb je alles overzichtelijk opgeschreven en ben je niets vergeten? Dan is het tijd om inkopen te doen.

Je kan in principe alles wat je nodig hebt voor een moestuin op het balkon bij je lokale bouwmarkt of tuincentrum kopen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je artikelen te bestellen. Bij Bol.com hebben ze bijvoorbeeld een ruim assortiment aan van alles en nog wat voor je moestuin. Erg handig en vaak de volgende dag al bezorgd!

Stap 3: tijd om aan de slag te gaan

Verpotten van kruiden in moestuin op balkon Als alles binnen is, is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van je moestuin op het balkon. Plan voldoende tijd hiervoor, want het kan zomaar een paar uur gaan duren. Een mooi project voor bijvoorbeeld je weekend!

Als je gaat beginnen met het maken van je moestuin, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Leg vast alles klaar wat je nodig gaat hebben, want anders blijf je heen en weer lopen voor niets. Denk aan een gieter, potjes, een net, eventuele voeding, gereedschappen en meer van dit soort zaken.

Waarschijnlijk begin je met het planten van de zaadjes in kweekbakjes. Zorg ervoor dat je de zaadjes genoeg ruimte geeft om te groeien en kweek per bakje één soort. Makkelijkst is om op het bakje te schrijven wat erin zit. 

Na verloop van tijd zullen de plantjes groot genoeg zijn om te verpotten. Je kan ze dan in potten of bakken zetten en op het balkon plaatsen. Waarschijnlijk heb je het meeste dan al ingericht en klaar gezet. Het is dan tijd om het balkon ook echt groen te maken. Haal voorzichtig de plantjes uit de kweekbakjes en zet deze in de daarvoor bestemde potten en bakken. Vul op met aarde, maar zorg ervoor dat de kiemen niet volledig onder de aarde komen te liggen. Je eigen moestuin is nu in volle bloei!

Stap 4: blijven onderhouden

Het aanleggen van je eigen moestuin op het balkon is leuk, maar het belangrijkste is dat je deze goed blijft onderhouden. Alleen dan zul je ook echt succesvol groente, fruit en kruiden kunnen gaan kweken. Zorg ervoor dat je plantjes genoeg zon, aarde en voedingsstoffen krijgen.

Tijd om aan de slag te gaan met jouw moestuin!

Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan met jouw moestuin op het balkon? Bekijk dan eens de moestuinproducten van Bol.com of Tuincentrum.nl om snel te kunnen beginnen. Veel plezier en succes met je eigen moestuin op het balkon!

 

Menu