Wat kan je doen tegen zilvervisjes?

Wat kan je doen tegen zilvervisjes Zilvervisjes kunnen ontzettend vervelend zijn. Ze kunnen zelfs behoorlijk dierbare voorwerpen of belangrijke documenten vernielen. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen tegen zilvervisjes. Belangrijk is echter om eerst te weten waar ze vandaan komen. Zo weet je waar je maatregelen moet treffen, maar ook hoe je ze later weer kan voorkomen. Benieuwd wat je allemaal kan doen tegen zilvervisjes? Lees dan snel verder!

Waar komen zilvervisjes vandaan?

In de meeste gevallen komen zilvervisjes je huis binnen door kieren, naden en andere openingen van de woning. Daarnaast kunnen ze ook je huis binnenkomen doordat ze meeliften op spullen die je mee naar huis neemt. Dit is in principe nog geen ramp. Dat wordt het pas als ze ook blijven. Dit gebeurt meestal alleen als de woning of de ruimte waar ze zijn warm is en een hoge luchtvochtigheid heeft.

Verschillende manieren om zilvervisjes te bestrijden

Zilvervisjes op boeken Als je eenmaal last hebt van zilvervisjes zijn er verschillende dingen die je kan doen tegen zilvervisjes om ze te bestrijden. Ons advies is als je één zilvervisjes ziet dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Grote kans namelijk dat er veel meer zijn en je wil schade aan voorwerpen voorkomen. Dit kan vrij snel gaan, dus onderneem één van onderstaande acties (of een combinatie van) als je zilvervisjes ziet. Zilvervisjes bestrijden kan je doen door:

  • Spray tegen zilvervisjes te gebruiken
  • Lijmvallen tegen zilvervisjes plaatsen
  • Ventileren
  • Temperatuur verlagen
  • Papierwerk goed opbergen en/of afvoeren
  • Dicht kitten van naden, gaten en kieren
  • Hulp van een professional

Spray tegen zilvervisjes gebruiken

Er zijn een aantal middelen om zilvervisjes te bestrijden en één daarvan is zilvervisjesspray. Deze spray spuit je op plekken waar zilvervisjes zich schuilhouden. Door gericht op naden, kieren en andere plaatsen te spuiten kan je de visjes die zich daar schuilhouden doden. Belangrijk hiervoor is wel goed in de gaten te hebben waar de beestjes zitten. Als de zilvervisjes over de plek lopen waar gespoten is, dan zullen ze sterven. De werking van de spray is ongeveer een maand.

Lijmvallen tegen zilvervisjes plaatsen

Nog een bestrijdingsmiddel om iets te doen tegen zilvervisjes is een lijmval. Wel zijn deze vallen voor zilvervisjes wat minder effectief dan de spray. De beestjes moeten maar net over de val heenlopen. Ze worden echter niet naar de val gelokt met bijvoorbeeld een bepaald geur of stof. Als ze er wel overheen lopen plakken ze vast en zullen doodgaan. In met name vochtige ruimtes kan een dergelijke val nog wel goed werken.

Ventileren

Zilvervisjes gaan ontzettend goed op een hoge luchtvochtigheid. Veel ander ongedierte trouwens ook, maar met name zilvervisjes gedijen hier zeer goed onder. Het is dan ook aan te raden om goed en regelmatig te ventileren, maar al helemaal als je last hebt van deze beestjes. Mocht de luchtvochtigheid erg hoog zijn en heb je veel last van zilvervisjes, dan kan een snelle oplossing zijn om droog te stoken. Belangrijk is wel dat je hierna goed en regelmatig gaat ventileren.

Temperatuur verlagen

Naast een hoge luchtvochtigheid houden zilvervisjes ook van warme temperaturen. Des te hoger de temperatuur in huis, des te meer voelen zilvervisjes zich thuis. Sterker nog, des te warmer het is, des te actiever ze worden en hoe sneller ze zicht vermenigvuldigen. Eén van de eenvoudigste manieren om iets te doen tegen zilvervisjes is de temperatuur in huis verlagen. Probeer de temperatuur onder de 20 graden te krijgen en te houden. Op die manier zullen de zilvervisjes sneller verdwijnen.

Regelmatig schoonmaken

Regelmatig schoonmaken en stofzuigen maakt het minder aantrekkelijk voor zilvervisjes om zich te vestigen in een woning. Als je al last hebt van zilvervisjes is om de dag de vloer goed stofzuigen zeker aan te raden. Zorg er daarbij voor dat je met name rond plinten extra zorgvuldig zuigt. Hier houden de beestjes zich graag op.

Papierwerk goed opbergen en/of afvoeren

Het is algemeen bekend dat zilvervisjes graag tussen het oud papier zitten en dit ook aantasten. Zeker bij belangrijke documenten kan dit nare gevolgen hebben, maar het kan ook zo zijn dat mooie herinneringen (denk aan foto’s of fotoboeken) kapot gemaakt worden door de beestjes. Berg bij voorkeur al je papierwerk, maar al helemaal het belangrijkste, goed op in afsluitbare dozen van kunststof of stop het in plastic hoezen. Voer daarnaast (oud) papier dat je niet meer nodig hebt of gebruikt af naar de stort of gooi het in de papierbak. Zo creëer je minder prettige plekjes voor de beestjes.

Dicht kitten van naden, gaten en kieren

Zoals al het ongedierte komen ook zilvervisjes vaak je huis binnen door kleine openingen in de woning. zorg ervoor dat je al je naden, kieren, gaten, spleetjes en andere openingen in huis goed dicht. Veelal kan opgelost worden door dit te kitten, maar het kan ook zijn dat je gatenvuller of purschuim voor in de muren nodig hebt.

Hulp van een professional

Mocht het hek van de dam zijn en kan je zelf nog maar weinig doen tegen zilvervisjes, dan is de laatste mogelijkheid vaak het inschakelen van professionele hulp. Zij komen je helpen met professionele spray die een stuk sterker is dan wat je in de winkel of online kan kopen. Door de ervaring die zij met de beestjes hebben weten ze precies waar ze zich kunnen ophouden. Alle mogelijke plekken waar ze zitten zullen worden behandeld. Op die manier worden zowel volwassen zilvervisjes als eitjes gedood.

Wat kan je nog meer doen tegen zilvervisjes?

Zilvervisjes op een oud boek Naast de maatregelen om de zilvervisjes te doden is het ook verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Zeker als je ze al eens gehad hebt kunnen zilvervisjes snel terugkomen. De condities zijn immers goed voor ze.

Naast het bestrijden van de zilvervisjes kan je dus nog meer doen tegen zilvervisjes, met name om ze weer te voorkomen. Zorg allereerst voor goede ventilatie en tocht het huis regelmatig goed door. Op die manier hou je de luchtvochtigheid onder controle. Zet daarnaast de verwarming niet te hard. Zeker in de winter kan dit erg prettig zijn, maar ook voor zilvervisjes is dit erg fijn. Probeer de temperatuur onder de 20 graden te houden. Bij deze temperaturen vinden de volwassen exemplaren het niet prettig en worden ze vrij inactief. Daarnaast komen eitjes onder de 20 graden niet uit en voorkom je nieuwe zilvervisjes in huis.

 

Menu