In (bijna) ieder huis is er wel een gereedschapskist terug te vinden, maar vaak ontbreken er toch tal van tools in. Hoewel je sommige maar sporadisch nodig hebt is het toch ontzettend vervelend als je iets niet kan vinden als dit toch nodig blijkt. Daarnaast kom je met goed gereedschap een stuk verder dan met wat goedkoop gereedschap.
Ga je voor het eerst op jezelf wonen en moet je voor het eerst een gereedschapskist samenstellen? Ben je een beginnend klusser en heb je nog geen idee wat erbij komt kijken? Wij leggen je precies uit wat er in een gereedschapskist moet zitten. Zo kan je zelf direct een goedgevulde kist samenstellen met het juiste materiaal.
Je eerste gereedschapskist? Ga niet meteen voor het duurste materiaal
Als je voor het eerst een gereedschapskist samenstelt adviseren we je om niet direct voor het duurste materiaal te gaan. Er zitten nogal wat prijsverschillen tussen tal van soorten gereedschap, maar deze geven niet altijd de kwaliteit weer. Ook de ‘goedkopere’ materialen zijn vaak van kwaliteit die meer dan goed genoeg is. Het belangrijkste is dat je materiaal koopt dat van roestvrij staal of chroom vanadium is. Dit gaat lang mee en is erg sterk.
Zeker als je jouw eerste gereedschapskist samenstelt weet je vaak nog niet precies welk materiaal je vaak gaat gebruiken. Het is dan zonde om meteen voor het allerduurste te gaan, omdat je misschien verwacht dat dit de beste kwaliteit is. Mocht blijken dat je iets toch vaak gebruikt, dan kan je dit altijd nog vervangen.
De keuze voor een gereedschapskist
Voor je materiaal en gereedschap gaat kopen is het belangrijk om een goede gereedschapskist of gereedschapskoffer te kopen. Zorg dat deze goed stevig is en het liefst meerdere compartimenten bevat. Zo kan je verschillende spullen goed sorteren en blijft alles overzichtelijk.
Het is overigens ook mogelijk om een al gevulde gereedschapskist te kopen, zoals deze 142-delige koffer van Stanley of deze 299-delige gereedschapskoffer trolley van Kraft World. Let bij een voorgevulde kist wel altijd goed op of er ook kleiner materiaal in zit of dat het enkel gereedschappen zijn.
Wat hoort er allemaal in een gereedschapskist?
Als je nog nooit een gereedschapskist hebt gevuld kan het misschien wat overweldigend zijn met wat je hierin moet doen. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Daarnaast leggen we je gelijk uit waar wat voor dient. De volgende items moeten in ieder geval in een gereedschapskist of -koffer zitten:
- Een normale, eenvoudige zaag: voor het op maat zagen van het hout en andere voorwerpen.
- IJzerzaag: voor het zagen van ijzeren voorwerpen, zoals buizen.
- Hamer: deze gebruik je om bijvoorbeeld spijkers ergens in te slaan.
- Waterpas: wordt gebruikt om te controleren of een voorwerp waterpas staat.
- Rolmaat: gebruik je voor het opmeten van vaak grotere afstanden.
- Duimstok: wordt gebruikt om afstanden af te meten en kan makkelijk worden opgevouwen.
- Een divers assortiment kruiskop en platte schroevendraaiers: voor het vastdraaien van schroeven, maar ook het losdraaien ervan, misschien wel het meest gebruikte item uit een gereedschapskist.
- Beitel: deze gebruik je om een gat in hout te maken of om uitstekende stukjes hout weg te slaan, kan ook gebruikt worden om kleine stukjes steen weg te halen.
- Boormachine: perfect om gaten mee te boren in diverse materialen, een goede accuboormachine is cruciaal bij tal van klussen.
- Combinatietang: een multi-inzetbare tang voor verschillende klusjes, zoals iets doorknippen, maar ook om draad te buigen.
- Waterpomptang: een verstelbare tang die ideaal is voor het vastdraaien van schroeven en andere zaken.
- Steeksleutels: worden gebruikt om bouten en moeren mee vast te draaien.
- Ringsleutels: onmisbaar om bouten of moeren goed vast te draaien.
- Dopsleutels: worden gebruikt om bouten en moeren mee vast te draaien (of los natuurlijk), zorg dat je deze in meerdere maten hebt en het liefst met ratel.
- Plamuurmes: wordt gebruikt om oneffenheden weg te werken of om plamuur mee uit te smeren, maar ook om bijvoorbeeld behang te verwijderen.
- Stanleymes: voor het wegsnijden van verschillende dingen, is erg scherp en gemakkelijk te vervangen als deze bot wordt.
- Potlood: voor het aftekenen van afstanden of waar bijvoorbeeld geboord moet worden.
- Kit en lijm: gebruik je voor het aan elkaar lijmen van voorwerpen of om kieren mee en openingen mee dicht te kitten.
- Klushandschoenen: cruciaal om je handen te beschermen.
- Bouten, moeren, schroeven, pluggen en spijkers: als klusser kan je niet zonder materiaal om dingen vast te maken op te hangen of tal van andere werkzaamheden, je kan deze materialen vaak in assortimentsdozen kopen met verschillende maten en doorsneden.