Het liefst maak je na of voor elke keer dat je gaat barbecueën de barbecue schoon. Met name het rooster is van belang om elke keer even goed schoon te maken. Dit is wel zo fris en hygiënisch. Het barbecue rooster schoonmaken is het makkelijkst om te doen direct na het barbecue. Het rooster is dan nog warm en aangekoekte resten komen er dan gemakkelijker af. De rest van de barbecue kan ook later als deze is afgekoeld en dit af en toe een keer overslaan kan ook geen kwaad. Toch is het advies dit niet vaker dan 2 à 3 keer barbecueën uit te stellen.
Hoe maak je een barbecue schoon?
Hoe je een barbecue schoonmaakt verschilt per soort barbecue. Een houtskool barbecue is bijvoorbeeld wat makkelijker schoon te maken dan een elektrische of gasbarbecue, omdat je minder voorzichtig met water hoeft te zijn. Andere vinden juist weer dat het as van een houtskool BBQ weghalen een heel gedoe is. Wij hebben voor een houtskool, gas en elektrische BBQ beschreven hoe je deze zo goed mogelijk schoonmaakt.
Een houtskool BBQ schoonmaken
Een houtskool barbecue schoonmaken is vrij eenvoudig om te doen. Je hebt niet meer nodig dan warm water en afwasmiddel, een zachte borstel, ontvetter, keukenpapier en een zachte doek. Je gaat voor het schoonmaken van een houtskool BBQ als volgt te werk:
- Leg, als deze nog niet schoon is, het rooster in een grote bak met warm water, afwasmiddel en eventueel wat ontvetter en laat dit weken;
- Haal het as uit de barbecue en gooi dit in een vuilniszak die bij het grofvuil mag;
- Veeg met een zachte borstel de binnenkant van de barbecue goed schoon en zorg dat alles goed loskomt;
- Haal vuil dat is losgekomen uit de barbecue;
- Veeg de binnenkant goed schoon met vochtig keukenpapier;
- Neem de buitenkant af met een zachte doek en een sopje van warm water en afwasmiddel;
- Maak de buitenkant droog met een andere zachte en droge doek en droog de binnenkant met wat droog keukenpapier;
- Schrob het rooster in de bak met water schoon met de zachte borstel;
- Ververs het water met sop in de bak en schrob nogmaals goed schoon met de zachte borstel;
- Droog het barbecue rooster met wat keukenpapier en leg deze terug in de barbecue. Je bent weer klaar om te barbecueën!
Een elektrische BBQ schoonmaken
Bij een elektrische BBQ moet je niet te veel water willen gebruiken en is goed drogen extra van belang. Met name de stekker, kabel, temperatuurregelaar en warmte-element mogen niet te nat worden. Voor het schoonmaken van een elektrische barbecue ga je als volgt te werk:
- Haal de stekker van de barbecue uit het stopcontact;
- Haal de aluminium bak of lade uit de elektrische barbecue. Gooi deze weg of leg deze in de week om schoon te maken;
- Haal het rooster van de barbecue en laat deze weken in een sopje van warm water, afwasmiddel en wat ontvetter;
- Neem met een sopje van warm water en afwasmiddel de rest van de elektrische barbecue af met een spons (wees extra voorzichtig met het warmte-element, deze mag wel worden afgenomen, maar niet worden doorweekt);
- Maak de aluminium bak of lade en het rooster schoon met een borstel of doek;
- Zet alles terug in elkaar en je bent weer klaar om te barbecueën!
Een gasbarbecue schoonmaken
Een gasbarbecue schoonmaken lijkt enigszins op het schoonmaken van een elektrische barbecue. Het is vrij eenvoudig te doen in een aantal stappen. Het schoonmaken van een gasbarbecue doe je zo:
- Draai de gasfles of gastoevoer dicht;
- Verwijder de roosters van de grill en leg deze in de week;
- Verwijder de metalen kappen van de gasbarbecue en maak deze goed schoon met een schuursponsje en sopje van warm water en allesreiniger;
- Schrob met de zachte kant van het schuursponsje de branders schoon met hetzelfde sopje;
- Verwijder eventueel vuil uit de gaatjes van de branders met een tandenstoker;
- Verwijder de opvanglade van de gasbarbecue en schraap aangekoekte etensresten en vet weg met een spatel;
- Schrob de opvanglade schoon met een schuursponsje en wat ontvetter, zoals Dasty;
- Maak de rest van de binnen- en onderkant van de gasbarbecue schoon met een spons;
- Maak de buitenkant van de gasbarbecue schoon met het sopje;
- Spoel de buitenkant schoon met wat lauwwarm water en droog dit met een zachte doek;
- Polijst de buitenkant van de gasbarbecue met wat RVS-reiniger;
- Droog de onderdelen en binnenkant van de gasbarbecue met keukenpapier;
- Schrob het rooster schoon;
- Plaats de metalen kappen, opvanglade en roosters terug;
- Olie de roosters, zodat eten minder makkelijk blijft kleven de volgende keer;
- Sluit het gas weer aan en je bent weer klaar voor gebruik!
Het barbecue rooster schoonmaken
Het barbecue rooster schoonmaken is vaak een apart klusje en is makkelijker om te doen als de barbecue nog warm is. Zo komt het vuil en aangekoekte resten aan het rooster een stuk makkelijker los. Dit bespaart je veel tijd en gedoe. Vandaar dat we het stappenplan voor het schoonmaken van een barbecue rooster apart hebben beschreven. Zo kan je hier direct na het barbecueën mee aan de slag. Het barbecue rooster schoonmaken doe je zo:
- Verwijder met een zachte borstel zoveel mogelijk aangekoekte etensresten van het rooster;
- Met een sopje van groene zeep en warm water boen je het barbecue rooster in;
- Laat het zo’n 5 à 10 minuten intrekken;
- Met een sponsje en het sopje schrob je het barbecue rooster nogmaals;
- Droog het barbecue rooster weer droog en deze is weer helemaal schoon;
- Wrijf met een halve citroen het rooster in, zodat de volgende keer het eten een stuk minder makkelijk zal aankoeken!