Tips voor het opvangen en hergebruiken van regenwater

Tips voor het opvangen en hergebruiken van water Het opvangen en hergebruiken van water is één van de meest efficiënte en makkelijkste manieren op minder kraanwater te gebruiken. In Nederland regent het natuurlijk nogal van tijd tot tijd en dus komt er genoeg water naar beneden om tal van klusjes mee te doen. Zo verbruik jij minder kraanwater en bespaar je geld én je draagt een steentje bij aan een duurzamer milieu. Wij geven je een aantal tips voor het opvangen en hergebruik van regenwater!

Wat kan je met opgevangen regenwater?

Met opgevangen regenwater kan je van alles en nog wat doen. Met name klusjes waar kraanwater niet echt bij nodig is. Hier vallen dus geen klusjes op waarbij hygiëne voorop staat, zoals de vaat of douchen. Wat je wel met opgevangen regenwater kan doen is onder meer:

  • Toilet doorspoelen
  • Planten water geven (met uitzondering van citrusplanten)
  • Ramen lappen
  • Wassen
  • Dweilen
  • Wassen van de auto
  • De oprit schoonspuiten

Voordelen van regenwater

Regenwater biedt nogal wat voordelen. Zo bevat het water zeer weinig kalk en geen chloor. Hierdoor is het water erg zacht. De kans dat er bijvoorbeeld strepen achterblijven bij het schoonmaken is dus een stuk kleiner.

Opvangen en hergebruiken van regenwater: tips

Regenwater gebruiken voor klusjes Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:

  1. Maak gebruik van een regenton
  2. Een watertank met watersysteem installeren
  3. De tuin slimmer inrichten
  4. Een groen dak aanleggen

Een regenton gebruiken

Een regenton gebruiken is natuurlijk de meest makkelijke manieren om flink wat regenwater op te vangen. Je kan een regenton op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je deze koppelen aan een regenpijp, zo vang je ook het water uit de dakgoot op. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon los water opvangen. Hierbij zet je de regenton los in de tuin. Kies je voor dit laatste, dan kan het ook handig zijn om een aantal kleinere tonnetjes op verschillende plekken te zetten. Zo vang je meer regenwater per bui op. Hou wel met de volgende punten rekening:

  • Sluit de regenton in de winter af en leeg deze, zo voorkom je dat deze door het vriezen kapot gaat.
  • Zet de regenton altijd waterpas en op een stevige ondergrond neer.
  • Kies voor een regenton met een kraantje, zodat je het water gemakkelijker kan gebruiken.

Bestel nu eenvoudig een regenton via Bol.com, dan heb je deze vaak de volgende dag al in huis!

Een watertank met watersysteem installeren

Een stuk duurdere optie, maar wel ontzettend effectief is het laten installeren van een watertank. Dit kost wel al snel enkele duizenden euro’s. Hiermee wordt een boven- of ondergrondse tank geïnstalleerd die vaak enkele duizenden liters kan opvangen. Door middel van een hemelwatersysteem kan het regenwater gebruikt worden op meerdere plekken in het huis. Denk hierbij aan het toilet doorspoelen. Deze methode is wel een puur duurzame overweging, omdat je de kosten er waarschijnlijk nooit uithaalt. 

De tuin slimmer inrichten

Je tuin slimmer inrichten is ook een mogelijkheid om regenwater beter op te vangen, maar vooral om te voorkomen dat het voor minder overlast zorgt. Denk hierbij aan het weghalen van tegels en meer groen te plaatsen. Zo blijft de bodem/grond van je tuin beter in leven en kan regenwater makkelijker worden opgevangen. Wil je het helemaal goed doen, laat de tuin dan iets aflopen. Zo stroomt het water altijd naar het laagste punt. Helemaal ideaal als er zeer zware regenval is.

Leg een groen dak aan

Steeds meer daken zijn plat en het is ideaal om hier een groen dak van te maken. Zo blijft water minder makkelijk liggen en zorgt het voor minder overlast. Hiermee kan je, zeker bij zware regenval, de opvang en afvoer flink vertragen. Zo loopt de dakgoot minder snel vol, maar overstroomt ook de regenpijp en eventueel regenton niet of minder snel.

 

Menu