Het gebeurt altijd wel een keer en vaak op de momenten dat het niet goed uitkomt: een lampje gaat kapot. Tijd om deze te vervangen. Gelukkig is een lamp vervangen helemaal niet lastig en vaak zo gedaan, mits je de juiste lampjes natuurlijk in huis hebt. Heb je nog nooit een lamp vervangen of kom je er een keertje niet helemaal uit? Geen nood! Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe je een lamp veilig moet vervangen en welke lamp je nodig hebt.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig om een lamp te vervangen
Afhankelijk van de lamp die je gaat vervangen heb je één of meerdere gereedschappen nodig. Veelal is de meest lastige lamp om te vervangen een plafondlamp. Hiervoor heb je in ieder geval een geïsoleerde schroevendraaier nodig. Deze werkt een stuk veiliger dan een standaard schroevendraaier.
Indien je een nieuwe lamp gaat plaatsen of ophangen, kan het zijn dat de kabels gestript moeten worden. Hiermee zorg je ervoor dat de kabels goed in het kroonsteentje kunnen worden geplaatst. Hiervoor heb je een striptang nodig. Daarnaast kan het zijn dat je bijvoorbeeld nog wat schroeven nodig hebt om de lamp op te hangen.
De juiste fitting voor jouw lamp
Natuurlijk is goed gereedschap belangrijk, maar nog belangrijker is dat je een lampje met de juiste fitting hebt. Helaas is het bij lampen niet zo dat elke fitting overal in past. Je kan dus niet altijd elk lampje gebruiken om een oude te vervangen. Een aantal van de meest voorkomende fittingen zijn: E27, E14 en GU10.
E27-fittingen hebben een schroefdraad van 27 millimeter en komen veruit het meeste voor. In principe zijn alle spaarlampen, gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen in deze fitting te draaien. Daarna volgt de E14-fitting met een schroefdraad van 14 millimeter. Deze is dus wat kleiner, waardoor niet alle lampen hierin gedraaid kunnen worden. Tot slot de GU14-fitting. Deze wordt vooral gebruikt bij spotlampjes en bestaat uit twee pennen die in de plug van de spot worden geplaatst.
De juiste fitting kiezen is erg belangrijk als je een lamp wil vervangen. Wil je bijvoorbeeld een oude gloeilamp vervangen door een moderne LED-lamp, dan moet je er zeker van zijn dat deze in de fitting past. Als dit zo is, dan is het eenvoudig om al je gloeilampen te vervangen voor moderne LED-lampen.
Stappenplan om een lamp te vervangen
Een lamp vervangen is gelukkig niet lastig om te doen. Met dit stappenplan is een lamp vervangen ook voor jou enorm gemakkelijk:
Begin met het uitschakelen van de stroom of haal de stekker van de lamp uit het stopcontact. Hoewel er meestal niets gebeurd is het toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen en eventuele schokken te voorkomen.
Laat de lamp afkoelen en zet eventueel een stevige trap neer (bij een plafondlamp). Ga nooit op iets instabiels, zoals een bureaustoel, staan.
Draai de lamp los en haal deze uit de fitting.
Draai de nieuwe lamp (met de juiste fitting) in de fitting.
Ruim alles netjes op en zet de stroom er weer op. Gefeliciteerd, je hebt zojuist de lamp vervangen!
Afhankelijk van het type lamp dat je vervangt, moet je deze anders weggooien. Spaarlampen en ledlampen kun je inleveren bij een milieustraat in de buurt of bij een inleverbak. Gloeilampen en halogeenlampen zijn niet mogelijk om in te leveren, maar moet je bij het restafval gooien. Om te voorkomen dat deze kapot gaan en dat iemand zich hier aan kan snijden, is het advies om de lamp eerst in een oude krant in te pakken. Zo voorkom je ook dat de vuilniszak kapot gesneden kan worden door een gebroken lamp.
Je afval altijd netjes scheiden? Met de juiste vuilnisbak is dat ontzettend eenvoudig. Wij hebben de beste prullenbank voor afvalscheiding voor je op een rij gezet!