1. Home
  2. Badkamer
  3. Douchecabine schoonmaken

Douchecabine schoonmaken

Een schone douchecabine is wel zo fris. Als je gaat douchen wil je dit natuurlijk wel in een schone cabine doen. De douchecabine schoonmaken heeft nogal wat punten waar je rekening mee moet houden. Kalkaanslag op bijvoorbeeld de douchekop of de kraan, zwarte randen en schimmel in de voegen. Stuk voor stuk puntjes die moeten worden opgepakt om een schone douchecabine te krijgen. Huishoudklusjes.nl geeft je praktische voor het schoonmaken van de douchecabine. Lees nu verder!

Benodigdheden om de douchecabine schoon te maken

douchecabine schoonmaken

Voor het schoonmaken van de douchecabine heb je in principe niet veel verschillende producten nodig. Vooral de mate van aanslag is hiervoor van belang. Heb je behoorlijke aanslag dan heb je ontkalker en ontvetter nodig of een combiproduct, zoals Dasty of HG Kalkweg Schuimspray. Beide werken zeer effectief tegen kalkaanslag en zeepresten. 

Eventueel kan schuurmiddel ook helpen bij het extra schoon krijgen van de muren die last hebben van hardnekkige aanslag. Maak hiervoor gebruik van een schuursponsje. Dit werkt ook ideaal bij het schoonmaken van de voegen en randen.

Heb je lichte aanslag, dan volstaat een badkamerspray ook. Twee goede producten hiervoor zijn Ajax Badkamerspray of Glorix Badkamerspray. Deze schoonmaakmiddelen zijn ook ideaal als je de douchecabine snel een extra keer tussendoor wil reinigen.

De douchecabine schoonmaken doe je zo

De douchecabine schoonmaken is een klusje waar wat tijd in gaat zitten. Er zijn nogal wat stappen aan verbonden, zo moet je, afhankelijk van het type douchecabine, de volgende plekken van de douchecabine schoonmaken:

  • Tegels van de douchecabine
  • Het glas of plexiglas
  • Douchebak
  • Douchekop, -slang en -kraan

Douchecabine schoonmaken stappenplan

Voor het schoonmaken van de douchecabine volg je de stappen die hieronder beschreven staan. Op die manier heb je vaak al binnen 15 tot 30 minuten weer een schone en frisse douchecabine.

Stap 1: de douchecabine afspoelen

De douchecabine schoonmaken begint met het afspoelen van de wanden. Zet de douchekop op de muren en spoel haren en andere losse viezigheid weg. Eventueel kan je hier een sponsje bij gebruiken om sommige stukjes wat los te krijgen.

Stap 2: douchecabine insprayen

Spray de volledige douchecabine in met de badkamerspray van je keuze en laat dit intrekken volgende aanwijzingen op de flacon. Hierbij spray je dus zowel de tegels in als de douchekop, -slang en -kraan. Mocht er zeer heftige aanslag zijn, dan kan het raadzaam zijn de tegels van de douchecabine met wat schuurmiddel en een schuursponsje extra in te zepen. Met name tussen de voegen. Gebruik de schuurkant van het schuursponsje nooit voor de douchekop-, -slang of -kraan.

Stap 3: spoelen

Nadat de spray goed is ingetrokken en alle voegen zijn schoongemaakt, spoel je met de douchekop de gehele douchecabine schoon. Warm water is hiervoor het makkelijkst. Zorg ervoor dat al het schoonmaakmiddel goed is weggespoeld. Voor de douchekop kan je het makkelijkst de zachte kant van het schuursponsje gebruiken.

Stap 4: drogen

Als alles is weggespoeld is het tijd om de douchecabine droog te maken. Voor de wanden doe je dit met een douchewisser en voor de grond een trekker. Werk hierbij in rechte banen van boven naar beneden. Gebruik eventueel een microvezeldoek om de laatste waterresten te verwijderen en alles goed te drogen.

De douchekop, -slang en -kraan kan je het beste drogen met een microvezeldoek. Neem alle onderdelen af met dit doekje. Tot slot zorg je ervoor dat de vloer met een trekker goed droog wordt gemaakt waarbij je naar het putje toewerkt. Als de vloer ook droog is ben je klaar met de douchecabine schoonmaken en kan je weer fris en schoon douchen.

Hoe vaak de douchecabine schoonmaken

Afhankelijk van hoe vaak de douche wordt gebruikt kan deze vrij snel erg vies worden. Zeker als je deze na het douchen niet goed droogt. Eens in de twee weken schoonmaken misstaat dan zeker niet. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe groot het huishouden is en hoe vaak er op een dag gedoucht wordt.

Reinig je na elke douchebeurt de cabine met bijvoorbeeld een douchewisser, trekker of droog doekje, dan zal er minder aanslag achterblijven. De douchecabine eens in de maand schoonmaken is dan prima. Kalkaanslag blijft dan minder snel achter en hierdoor raakt de cabine minder snel besmeurt.

Menu