1. Home
  2. Badkamer
  3. Douchegordijn schoonmaken

Douchegordijn schoonmaken

Zeepresten, vuil en water kunnen een douchegordijn behoorlijk vies maken. Regelmatig het douchegordijn schoonmaken is dan ook echt een must als je schoon en fris wilt douchen. Een douchegordijn kan namelijk enorm smerig worden. Schimmel ontstaat bijvoorbeeld vrij snel op een douchegordijn dat niet regelmatig wordt schoongemaakt. Helemaal als deze in een kleine badkamer hangt of eentje waar goede ventilatie niet aanwezig is. Wij leggen je uit hoe je het douchegordijn zo goed mogelijk kan schoonmaken!

Hoe vaak moet je het douchegordijn schoonmaken?

douchegordijn schoonmaken

Een douchegordijn wordt snel vies en dat is niet gek. De douche wordt vaak gebruikt, de meeste mensen douchen (bijna) dagelijks en soms nog wel vaker. Al die resten blijven hangen in het douchegordijn. Hoe vaak je een douchegordijn moet wassen is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid mensen in je huishouden, maar één keer per maand is een goede vuistregel. Woon je alleen, dan kan bijvoorbeeld eens per kwartaal ook prima.

Het douchegordijn schoonmaken in de wasmachine

De makkelijkste manier om een douchegordijn schoon te maken is in de wasmachine. Doe dit niet op het standaardprogramma, maar liever op het wol- of fijnwasprogramma. Zet het programma nooit warmer dan 40°C. Als je het douchegordijn warmer gaat wassen bestaat er een kans dat het douchegordijn smelt. 

Voor een perfect resultaat neem je een normale hoeveelheid wasmiddel voor de witte was, zo’n 100 gram baking soda en een flinke scheut witte keukenazijn. Wasverzachter is niet nodig. Gooi naast het douchegordijn, inclusief de voering, ook twee witte handdoeken in de wasmachine. Door de wrijving die ontstaat wordt het douchegordijn nóg schoner. Zit er veel kalkaanslag op het douchegordijn? Dan kun je er nog voor kiezen om een vaatwastablet toe te voegen. Dit is echter alleen nodig bij zeer hardnekkige aanslag.

Drogen na het wassen

Als het douchegordijn gewassen is stop je deze niet in de droger. Deze kan er namelijk ook voor zorgen dat het douchegordijn smelt. In plaats daarvan hang je het douchegordijn direct na afloop van het wasprogramma op. Doe dit uitgebreid, omdat het anders kan gaan stinken. Twee wasrekken is ideaal hiervoor. 

Een douchegordijn met de hand schoonmaken

Ben je bang dat het wassen niet goed gaat in de wasmachine of dat dit niet schoon genoeg wordt, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om deze met de hand te wassen. Het douchegordijn schoonmaken met de hand is vrij eenvoudig met de volgende stappen:

  1. Haal het douchegordijn los;
  2. Vul een emmer met warm water (let op: niet te heet of kokend) en voeg hier een flinke scheut schoonmaakazijn aan toe;
  3. Stop het douchegordijn in de emmer met schoonmaakazijn en laat deze een nacht weken;
  4. Borstel het gordijn goed uit met een stevige borstel;
  5. Spoel het gordijn meerdere keren goed uit en hang deze terug op;
  6. Laat het douchegordijn uitdrogen.
Menu