De tuin vogelvriendelijk maken

De tuin vogelvriendelijk maken Een tuin vol met vogels is natuurlijk een prachtig gezicht. Met een paar kleine aanpassingen en tips kan je jouw tuin vogelvriendelijk maken in een handomdraai. De vrolijk kwetterende beestjes komen dan met alle plezier je tuin bezoeken voor eten, veiligheid en om te broeden. Hier heb je helemaal geen grote tuin voor nodig. Een kleine tuin biedt ook vaak allerlei mogelijkheden om gevleugelde vrienden aan te trekken.

Tips om je tuin vogelvriendelijk te maken

Je tuin vogelvriendelijk maken is relatief makkelijk om te doen. Sterker nog, veelal is het zo dat hoe luier je bent in het onderhoud van je tuin, des te meer vogels komen erop af. Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Met de volgende tips is jouw tuin vogelvriendelijk in een handomdraai:

  • Het ophangen van nestkasten
  • Zorg voor voldoende groen
  • Laat bladeren en ander tuinafval zoveel mogelijk liggen
  • Zorg voor plekken om te drinken en badderen
  • Maak een insectenmuurtje

Het ophangen van nestkasten

Vogelhuisje in de tuin Nestkasten, ook wel vogelhuisjes, zijn natuurlijk ideaal voor tal van vogels en een makkelijke broedplaats. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren, maar wij adviseren om een zo natuurlijk mogelijke kleur te kiezen. Hang de nestkast daarnaast op een goede plek op. Dit betekent niet te laag, omdat katten er anders bij zouden kunnen. Dit is niet veilig voor de vogels en ze zullen het kastje dan ook links laten liggen.

Een nestkast kan je zelf maken, maar je kan deze ook bestellen. Via Vogelhuisjestore bestel je eenvoudig en voor een scherpe prijs verschillende soorten nestkastjes in allerlei stijlen. Bestel nu jouw nestkast! Maak elk jaar de nestkast schoon met wat warm water en een borstel. Verwijder daarnaast oud nestmateriaal.

Zorg voor voldoende groen

Vogels houden van groen in allerlei vormen. Overweeg bijvoorbeeld om een grasveldje aan te leggen in plaats van een volledig betegelde tuin. Tal van vogels zoeken in het gras naar insecten of wormen. Daarnaast pikken andere vogels weer zaden tussen de grassprieten uit.

Naast gras zijn ook dichte bomen, hagen en struiken een echte aanrader. Vogels kunnen zich hier verstoppen voor vijanden, maar ook voedsel zoeken. Daarnaast biedt het beschutting en voor sommige vogels een mooie nestplaats. Idealiter kies je voor bomen en struiken met vruchten, bessen of doorns. Deze kunnen als voeding dienen, maar ook als extra bescherming. 

Wil je het helemaal mooi maken? Zorg dan voor geleidelijke overgangen tussen hoog- en laaggroei en kies voor planten die op verschillende momenten in het jaar tot bloei komen. Wil je niet moeten sjouwen met allerlei struiken, bomen en planten? Koop eenvoudig je begroeiing online via Tuinplant.nl, Tuincentrum Koeman, Tuinadvies.nl, Plantje.nl of Plantenwinkel.nl

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Laat bladeren en ander tuinafval zoveel mogelijk liggen

Zoals gezegd is de tuin vogelvriendelijk maken vooral ideaal voor mensen die liever lui dan moe zijn. Bladeren en tuinafval mag je wat onze gevleugelde vrienden betreft het liefst laten liggen. Laat eventueel ook gras na het gras maaien liggen. Hier kunnen ze insecten vinden, maar ze kunnen het materiaal ook goed gebruiken om nesten te bouwen. Kortom, wat voor jou afval lijkt is voor een vogels soms goud waard.

Zorg voor plekken om te drinken en badderen

Vogels drinken in de tuin Met name in de winter is water vinden soms erg lastig voor vogels. Veel plekken waar ze normaal komen zijn namelijk dichtgevroren. Zet wat vogelbaden neer om ze wat te helpen. In de winter is het verstandig om wat suiker aan het water toe te voegen. Hiermee voorkom je dat het water dichtvriest. In de zomer is dit niet nodig.

Maak een insectenmuurtje

Heb je nog wat oude tegels of dakpannen liggen? Maak een insectenmuurtje aan de zijkant van je tuin. Stapel ze schots en scheef op en creëer kleine holtes. Insecten kunnen zich hier goed in verstoppen en dit is weer voedsel voor veel vogels. Daarnaast kunnen vogels hier ook schuilen mocht het nodig zijn.

 

Menu