Een mooi, strak gemaaid gazon is iets wat elke tuinliefhebber nastreeft. Regelmatig gras maaien is hier de manier voor. Dit kan je weer doen op verschillende manieren. Een dikke en mooie grasmat creëren is een kunst op zich, maar kent voor jou na dit artikel geen geheimen meer. Wij leggen je alles uit over grasmaaien, van hoe vaak en wanneer je dit moet doen tot hoe je dit moet doen.

Hoe vaak moet je het gras maaien?

gras maaien

Hoe vaak je het gras moet maaien is afhankelijk van het seizoen, hoe goed het gras groeit en de grassoort. Daarbij is het vooral afhankelijk van het weer en de temperatuur. De onderstaande vuistregels zijn dan ook gemiddelden en dit kan per jaar en per tuin verschillen.

In de winter maai je het gras in principe niet zolang de temperatuur niet boven de 7 graden Celsius komt. Onder de 7 graden Celsius groeit gras namelijk niet meer. Vandaar dat veel mensen vlak voor de winter het een laatste maaibeurt geven tijdens het winterklaar maken van de tuin. In de lente en herfst mag het gras wekelijks gemaaid worden en in de zomer ongeveer eens in de twee weken of als het te lang wordt naar wens.

Wanneer moet je het gras maaien?

Het beste moment om gras te maaien is als het droog weer is, maar niet in de volle zon. Lichte tot matige bewolking is dus ideaal. Daarbij moet het gras wel droog zijn. Direct gras maaien na regen of met nachtvorst is dus niet ideaal. Het gras wordt dan minder mooi afgesneden en als het gras nat is kan het aan elkaar gaan plakken, waardoor de grasmaaier kan verstoppen.

Het gras maaien in de volle zon is ook af te raden. Dit kan ervoor zorgen dat het gras snel uitdroogt, waardoor er lelijk plekken in het gazon kunnen komen. Laat het gras als het echt warm wordt, vanaf zo’n 25 tot 30 graden Celsius, ook langer groeien. Zo voorkom je dat de graswortels verbranden en het gras sterker blijft. Wacht dus tot het juiste moment met gras maaien voor een zo mooi mogelijk resultaat. Het geduld wordt zeker beloond.

Hoe moet je het gras maaien

Gras maaien kan je op verschillende manieren doen. Je kan hierbij een elektrische grasmaaier, handgrasmaaier of eentje die op benzine werkt. Daarnaast zijn er ook robotgrasmaaiers of natuurlijk zitmaaiers. Welke je kiest is afhankelijk van de grootte van je tuin, het budget en de persoonlijk voorkeur.

Hoe je moet grasmaaien is wel overal gelijk. Maai het gras in verschillende richtingen en niet in strakke banen, zodat het gras verschillende richtingen in wordt geduwd. Wissel per maaibeurt ook van patroon of richting. Daarnaast is regelmatig maaien het beste wat je kan doen. Deze combinatie zorgt ervoor dat andere grassoorten en onkruid bijna geen kans krijgen en dat het gras dikker en gelijkmatiger groeit. Op die manier ontstaat er een mooie, dikke en stevige grasmat die lang meegaat.

Nieuwe graszoden maaien

Als je net nieuwe graszoden in de tuin hebt laten leggen is het verstandig om deze eerst een tijdje goed te laten wortelen. Wacht totdat het gras volledig is gegroeid. De eerste keer het gras tot zo’n 10 centimeter laten groeien is vaak voldoende. Je kan het ook testen door aan de rand van één van de graszoden deze iets omhoog te trekken. Als dit niet lukt, kan je de nieuwe graszoden voor de eerste keer maaien.

Maai nieuwe graszode de eerste keer niet te veel. Begin met het maaien tot zo’n 6 à 7 centimeter. Langzaamaan kan je dit steeds verder terugbrengen naar de gewenste lengte, vaak zo’n 3,5 à 4 centimeter. Als de nieuwe graszoden een tijdje liggen kan je het gras maaien zoals hierboven beschreven.

Gras laten liggen na het maaien

Sommige mensen kiezen ervoor om gemaaid gras te laten liggen als dit gemaaid is. De reden hiervoor is dat het gras laten liggen na het maaien voeding voor het gazon is. Grote hopen gras kan je het beste weghalen, maar kort grasmaaisel is prima om te laten liggen. Op die manier groeit het gras dat nog staat een stuk beter. Zo ligt je gazon er na verloop van tijd steeds mooier bij!

Menu