Handdoeken zacht maken en houden

Zachte handdoeken in een mandje Je handdoeken zacht maken en houden, hoe doe je dat toch? Niets zo lekker als het gevoel van een heerlijk, zachte handdoek als je de douche uitstapt. Denk maar eens aan een hotel of net nieuwe handdoeken. Dat heerlijke gevoel van zachte handdoeken geeft een echt gevoel van luxe. Of natuurlijk handdoeken direct uit de winkel die nog heerlijk zacht zijn. Na een paar wasbeurten zijn ze echter al snel ontzettend ruw en voelt het misschien wel alsof je jezelf met schuurpapier aan het afdrogen bent.

Wat zou het toch fijn als je handdoeken altijd net zo zacht blijven als dat ze in een hotel of net uit de winkel zijn? Hoe zorg je hier toch voor? In deze blog leggen wij je dat uit: hoe je handdoeken zacht maken en houden. Zo ervaar jij ook elke keer als je de douche uitstapt dat heerlijke, luxe gevoel van zachte handdoeken.

First things first, waarom worden handdoeken hard?

Voordat we je vertellen hoe je handdoeken zacht maakt is het goed om te weten waardoor ze eigenlijk hard worden. Hoewel je hier niet veel aan kan doen, heb je er wel een klein beetje invloed op. Handdoeken worden hard door:

 • Shampoo, zeep en andere verzorgingsproducten: vaak blijven er zeepresten of andere restjes van verzorgingsproducten achter die je gebruikt tijdens het douchen, deze kunnen zich in de vezels van de handdoek gaan nestelen.
 • Huid: je bent nooit helemaal schoon als je klaar bent met douchen, naast zeepresten heb je ook nog huidcellen en oliën op je huid, deze komen ook in je handdoek terecht.
 • Water: ook het water waarmee je heerlijk hebt gedoucht kan zorgen voor harde handdoeken, dit komt bijvoorbeeld door de kalkdeeltjes in water die weer in de handdoek terecht komen.

Eén van de dingen die je kan doen om te zorgen dat handdoeken minder snel hard worden is je extra goed af te spoelen. Hiermee kan je natuurlijk nooit zorgen dat er helemaal geen resten achterblijven, maar alle kleine beetjes helpen.

Handdoeken zacht maken

Handdoeken zacht maken en houden Zijn je handdoeken toch hard geworden, dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk weer zacht maken. Mogelijk heb je al van alles geprobeerd, maar in principe is het helemaal niet zo moeilijk. Je handdoeken zacht maken doe je als volgt:

 1. Zorg ervoor dat je handdoeken apart wast van de rest, draai dus een aparte handdoeken was. Was er ook niet heel veel in één keer, probeer rond de 5 handdoeken per wasbeurt te zitten. Tijd om de handdoeken van de rest te scheiden.
 2. Als je de handdoeken die je wil wassen verzameld hebt gooi je ze in de wasmachine.
 3. Stel het programma in. Als je kwalitatieve handdoeken van 100% katoen hebt zal dit het katoenprogramma zijn. Zet de temperatuur op 40 graden (60 graden is alleen nodig als ze echt heel vies zijn of eens in de zoveel tijd).
 4. Schenk een klein beetje vloeibaar wasmiddel (35 ml) dat past bij de kleuren van de handdoeken in het bolletje en giet dit in de wasmachine. Voeg geen wasverzachter toe, dit zorgt op den duur voor beschadigingen aan de vezels.
 5. Voeg een klein beetje azijn toe aan de was door dit in het bakje van de wasverzachter te gieten. Hiermee reinig je niet alleen de handdoeken extra goed, ook de wasmachine zelf maak je direct schoon.
 6. Zet de wasmachine aan.
 7. Na afloop van de was droog je de handdoeken op een lage temperatuur in de droger (beste resultaat), buiten of gewoon aan het wasrek. Deze laatste heeft het minst de voorkeur, maar soms kan je niet anders.
 8. Berg de handdoeken als ze droog zijn goed, stapel ze niet allemaal dicht op elkaar, maar zorg dat ze genoeg lucht krijgen.

Kwaliteit staat voorop

Eén van de dingen die bijdraagt aan langdurig genieten van zachte handdoeken is het kopen van kwalitatief goede handdoeken van 100% katoen, zoals deze hotel handdoeken. Let hierbij goed op of de vezels van de handdoeken rechtop staan, dit duidt erop dat de handdoek van goede kwaliteit is. Misschien is het even een investering, maar deze handdoeken gaan veel langer mee en blijven na verloop van tijd een stuk zachter.

Handdoeken zacht houden

Nu je weet hoe je jouw handdoeken zacht kan maken wil je natuurlijk ook weten hoe je ze zacht kan houden. In principe is dit natuurlijk door bovenstaande stappen te blijven volgen telkens als je wast, maar je kan nog meer doen. 

Zo moet je bij het opbergen niet alleen opletten dat de handdoeken genoeg ruimte en lucht hebben, je kan ze ook het beste opbergen in de badkamer zelf. Door de hogere luchtvochtigheid blijven de handdoeken zachter. Heb je beperkt de ruimte, dan helpt oprollen. Hiermee hebben ze voldoende ruimte en blijven ze lekker zacht.

Een ander ding dat je vooral niet met handdoeken moet doen is ze strijken. De hoge temperaturen van een strijkijzer kunnen de vezels beschadigen, dezelfde reden dat je ze maar sporadisch op 60 graden wast. Om de handdoeken zacht te houden strijk je ze dus niet.

Tot slot is het belangrijk om handdoeken niet te vaak te gebruiken. Na een keer of drie afdrogen heeft je handdoek meer dan genoeg huidschilfers, water en zeepresten opgenomen om hard te worden. Tijd om de handdoek te wassen. Wil je helemaal zorgen dat je handdoek goed kan drogen tussen droogbeurten door? Wissel af tussen 2 of 3 handdoeken en was ze daarna in één keer. Op die manier kunnen ze goed drogen en worden ze minder hard.

Geniet van je heerlijk zachte handdoeken!

 

Menu