Opruimen met Marie Kondo methode Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, is inmiddels wereldwijd bekend. Haar opruimmethode is een absolute hit en dat is niet zonder reden. Opruimen met Marie Kondo betekent meer overzicht in huis en meer rust in je hoofd. Je neemt afscheid van alles waar je niet blij van wordt en blijft achter met alles waar je wel blij van wordt. Als je hier nog niet mee bekend mee bent zit je hier helemaal goed, het is namelijk totaal anders dan ‘normaal’ opruimen. Wij vertellen je de basis van opruimen met Marie Kondo!

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is een opruimconsultant uit Japan. Ja, dat lees je goed. Ze is een opruimconsultant. Haar bedrijf heeft wereldwijd inmiddels honderden consultants en groeit maar door. De methode die ze heeft ontwikkeld staat beschreven in het boek The Life-Changing Magic of Tidying Up (Opgeruimd! in het Nederlands). Het is boek is inmiddels al in ruim 27 talen vertaald. Daarnaast heeft ze ook haar eigen Netflix show gekregen waarin ze de basis van haar methode uitlegt, genaamd Tidying Up with Marie Kondo. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ze in 2015 werd uitgeroepen tot één van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. Kortom, een échte schoonmaakgoeroe.

Wat is de Marie Kondo methode?

De Marie Kondo methode bestaat uit zes stappen. Zelf heeft ze deze methode de Konmari-methode genoemd. Haar methode draait niet zozeer om het weggooien van spullen die niet meer nodig hebt of gebruikt, maar om het behouden van spullen die je gelukkig maken. Dit omschrijft ze zelf als een spirituele gebeurtenis en geeft bezieling aan alles wat je hebt. Zo heb je nooit meer dat gevoel van ‘wat een rotzooi’, ondanks dat alles is ‘opgeruimd’. Kijk je naar iets, dan weet je dat daar een gedachte achter zit.

De basis van beginnen met de Marie Kondo methode

Marie Kondo opgeruimd bureau Zoals gezegd bestaat de Konmari-methode uit zes stappen. Dit zijn de basisregels van haar principe. Deze zes regels moet je altijd in je achterhoofd houden. Wij leggen je de zes basisregels uit.

1. Ruim alles in één keer en binnen een korte tijd perfect op

Belangrijk bij de opruimmethode van Marie Kondo is dat je alles in één keer opruimt. Doe dit dus niet over meerdere dagen of per kamer, alles gaat in één keer. Dit doe je op een snelle manier en je zorgt ervoor dat je niet gaat twijfelen.

2. Gooi alles wat je gaat opruimen op één stapel

Om alles in één keer te doen gaat alles op één stapel. Van kleding tot boeken en van kussens tot decoraties. Alles moet op één stapel op de grond worden gelegd. Zo mis je niet een boek dat nog op het nachtkastje ligt. Je weet precies wat je hebt in één blik. Vanuit hier begin je met opruimen.

3. Het bepalen of spullen moeten worden weggegooid

Belangrijk bij haar methode is de manier waarop je gaat bepalen of je iets weg gaat doen of niet. Haar methode draait om het behouden van spullen waar je gelukkig van wordt en niet het weggooien van wat je niet meer nodig hebt. Zo creëer je in een bijna spiritueel proces bezieling in je spullen. Voordat je dit gaat bepalen stel je jouw perfecte situatie voor. Doe dit goed en uitgebreid, zodat je precies weet hoe jij wil wonen en leven.

4. Maakt dit mij gelukkig?

Dit is bijna de kern van de methode. Je stelt jezelf bij elk voorwerp de vraag: maakt dit voorwerp mij gelukkig? Als het antwoord op deze vraag direct ‘ja’ is, dan mag je het behouden. Is het antwoord ‘nee’, dan gaat het weg. Het idee erachter is dat je enkel voorwerpen overhoudt die je ook daadwerkelijk gelukkig maken en je geen spullen meer hebt om het ‘hebben’.

5. Alles wat je behoudt heeft een eigen plaats

Alle spullen die je besluit te houden moeten een vaste plek in huis krijgen. Zo voorkom je dat als je iets gebruikt je er iets anders neerzet en het één grote verschuiving wordt. Op die manier creëer je volgens deze methode ‘flow’ en rust in huis. Dit is de basis om een rustig hoofd te krijgen, goed na te kunnen denken en afleiding te beperken.

6. Alles moet daadwerkelijk op zijn plek staan

Dit is cruciaal. Je kan wel iets behouden, maar als je het niet steeds op de plek terugzet waar het moet staan, dan werkt het niet. Of het voorwerp maakt je toch niet gelukkig of het voorwerp heeft geen functie. Daarnaast verstoort het verplaatsen of niet op de juiste plek zetten van producten de flow die je eerder hebt gecreëerd. Tijd om te heroverwegen of dit wel echt behouden moet blijven.

The Life-Changing Magic of Tidying Up (Opgeruimd!)

Wil je meer weten over de Marie Kondo methode? Bestel dan haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up bij Bol.com. De Nederlandse variant, Opruimen!, kan natuurlijk ook. Voor ongeveer twee tientjes heb je dit schitterende boek al in je bezit en als je besteld, heb je ‘m de dag erna in huis. Waarschijnlijk levert dit boek je nog geld op ook als je de spullen verkoopt die je niet meer nodig hebt!

Menu