Wat kan je doen tegen fruitvliegjes?

Wat kan je doen tegen fruitvliegjes Fruitvliegjes kunnen enorm vervelend zijn. Als het voorjaar begint komen ze vaak weer overal en nergens vandaan, maar wat kan je doen tegen fruitvliegjes? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Zowel een aantal handige tips waarmee je ze kan voorkomen, maar ook een aantal tips wat je kan doen tegen fruitvliegjes als ze er eenmaal zijn. Zo vang jij ze binnenkort en heb je er geen last meer van!

Tips tegen fruitvliegjes

Voorkomen is beter dan genezen, dus we beginnen met een aantal tips om fruitvliegjes te voorkomen. We zeggen niet dat je met deze tips direct van alle fruitvliegjes af bent, maar het moet zeker helpen om de hoeveelheid te verminderen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder snel last hebt van nieuwe fruitvliegjes en dat ze moeilijker kunnen reproduceren.

Koop fruit en groente regelmatiger

Groente en fruit is één van de dingen waar ze het meest op af komen. Zorg er dus niet alleen voor dat je op tijd je fruit en groente eet, maar ook dat je er niet te veel van hebt liggen. Op die manier is de kans op bederven kleiner. Een handige tip is dan ook om groente en fruit regelmatiger te kopen en bijvoorbeeld niet voor de hele week. Zo is de kans op bederven kleiner.

Gooi rottend en gistend fruit en groente direct weg

Rottend fruit Misschien wel de belangrijkste tip tegen fruitvliegjes: gooi rottend en gistend fruit direct weg. Dit is het ding waar ze op af komen. Is het overrijp, gekneusd of beurs? Gooi het gelijk weg in de GFT bak. Verstandig is ook om daarna de fruitmand en de plek waar het gelegen heeft even schoon te maken. Vaak verliest fruit en groente wat sappen die nog fruitvliegjes blijven aantrekken.

Gooi GFT afval buiten weg

Gooi GFT afval buiten weg! Op die manier blijft rottend groente en fruit niet binnen en is de kans dat fruitvliegjes hierop afkomen kleiner. Grote kans namelijk dat fruitvliegjes zich verzamelen bij de (GFT) vuilnisbak die binnen staat. Gooi je GFT afval dan ook buiten weg om ervoor te zorgen dat je van de fruitvliegjes af komt.

Laat lege potjes, flessen en blikjes niet open staan

Open potjes, blikjes en flessen waar iets zoetigs of gistends in heeft gezeten zijn een feest voor fruitvliegjes. Denk aan frisdrank, bier, wijn, ingeblikt fruit, jampotjes en andere voedingsmiddelen. Was deze als ze leeg zijn dus grondig af, maar nog beter is om ze zo snel mogelijk weg te gooien. Heb je ze nog nodig? Sluit ze dan zeer goed af en draai het deksel stevig vast.

Doe de afwas regelmatig

Lege glazen, borden met nog een klein restje of andere spullen bij de afwas met restjes erin of erop zijn nog zo’n broedplaats voor fruitvliegjes. Wil echt iets doen tegen fruitvliegjes, dan zal je regelmatig de afwas moeten doen. Op die manier geef je ze minder kans om hierop af te komen.

Maak goed schoon en vervang doekjes en sponzen regelmatig

Niet alleen de afwas regelmatig doen helpt tegen fruitvliegjes, je zal ook met regelmaat goed moeten schoonmaken en sponzen en doekjes die je in de keuken gebruikt moeten vervangen. Deze laatste zijn vaak broedplaatsen voor de beestjes. Ze leggen hier hun eitjes in, omdat het er vaak lekker warm en vochtig is. Vervang deze dus minstens 1x per dag, maar het liefst vaker. Maak daarnaast ook regelmatig het aanrecht en andere plekken waar eten terecht komt schoon.

Ramen en deuren open zetten

Heb je veel last van fruitvliegjes? Zet de ramen en deuren tegen elkaar open en laat het goed doorwaaien. Dit helpt perfect tegen fruitvliegjes, zeker op de korte termijn. De vliegjes houden totaal niet van tocht en zullen (tijdelijk) verdwijnen.

Fruitvliegjes vangen

Val tegen fruitvliegjes Heb je behoorlijk veel last van fruitvliegjes? Dan is er nog maar één optie: de beestjes vangen. Op die manier kom je er sneller van af, maar vergeet dan nog steeds niet om de tips hierboven op te volgen. Zo voorkom je ook dat er nieuwe fruitvliegjes op je woning afkomen.

Er zijn verschillende manieren waarop je fruitvliegjes kan vangen. Zo kan je verschillende vallen kopen voor fruitvliegjes, maar ook sprays en lampen. Deze kan je bijvoorbeeld eenvoudig en vrij goedkoop aanschaffen bij Ongediertewinkel.nl. Daarnaast kan je ook zelf aan de gang met het bouwen van een val. Dit werkt vooral goed als de plaag nog niet enorm groot is.

Om zelf een val tegen fruitvliegjes te maken neem je en plastic bakje met deksel. Mocht je deze niet hebben, dan werkt een bakje of glas met wat plasticfolie eroverheen ook. In het bakje of glas doe je wat zoetigheid, zoals suiker of honing. Vervolgens maak je een mengsel van wat water met azijn, wijn of siroop. Dit voeg je toe en meng goed door elkaar. Prik vervolgens wat gaatjes in het deksel of folie. De fruitvliegjes kruipen dan door de gaatjes naar binnen, maar kunnen er vervolgens niet meer uit. Probeer de val op een plek te zetten waar ze op af komen, maar niet waar je ze niet wil hebben. De vensterbank is bijvoorbeeld perfect.

 

Menu