Een klusje waar eigenlijk nooit iemand zin in heeft: afwassen. Je stelt het liefst zo lang mogelijk uit waardoor die stapel met vaat alleen maar hoger en groter wordt. Borden, bestek, pannen en glazen, zomaar een greep uit de spullen die bij een gemiddelde afwas langskomen. Uitstellen is zonde. Het duurt alleen maar langer om de afwas goed schoon te krijgen en je blijft maar tegen die lelijke stapel vaat aankijken.

Gelukkig hoeft afwassen helemaal geen langdurig klusje te zijn. Met de juiste spullen en methode is het goed te doen om snel door je vaat heen te zijn. Als je een vaatwasser gebruikt voor het grootste deel van de afwas, vergeet dan niet dat je ook regelmatig de vaatwasser moet schoonmaken om een schone vaat te houden. Wij hebben de handigste tips voor de het doen van de afwas voor je op een rij gezet!

Wat heb je nodig om af te wassen?

Afwassen

De juiste tools maken een groot verschil als je gaat afwassen, maar wat heb je precies nodig om zo efficiënt en snel mogelijk af te wassen. Wat in ieder geval niet kan ontbreken zijn een afwasborstel, schuursponsje, theedoek en natuurlijk goed afwasmiddel. Tot slot natuurlijk nog een afdruiprekje om de gewassen vaat in weg te zetten.

Eventueel kun je gebruik maken van schoonmaakhandschoenen om je huid te beschermen. Ook is het gebruik van schoonmaaksoda handig om bepaalde aanslag te verwijderen of als je een milieuvriendelijker alternatief wil voor afwasmiddel.

Weken is de sleutel tot een gemakkelijke afwas

Hoewel je het beste kan afwassen direct na het eten, is dit niet altijd mogelijk of heb je hier geen zin in. Een bekend fenomeen. Was je direct na het eten af, dan zal bijna bij alles het vuil er gemakkelijk afkomen, maar laat je het even staan dan kan het goed aankoeken. De sleutel tot een gemakkelijke afwas is dan weken.

Pannen en ovenschalen kun je het beste sowieso laten weken, omdat hier vaak etensresten in achterblijven die aankoeken. Laat je borden lang staan voordat je deze gaat afwassen, dan kan het ook geen kwaad om deze eerst even te laten weken. Zet hiervoor alles wat je wil weken (alles met aangekoekte etensresten) in de gootsteen of een afwasteil, voeg hier een klein scheutje afwasmiddel en schoonmaaksoda aan toe en vul met heet water. Na een halfuurtje laat het meeste gemakkelijk los.

Tijd om te gaan afwassen

Schone afwas Nu alle aangekoekte resten zijn geweekt en je de juiste materialen in huis hebt, is het tijd om aan de stapel vaat te gaan beginnen. Wijn- en bierglazen kan je het beste als laatste doen. Zet deze dan ook even apart tijdens de rest van de afwas. Zorg ook dat de gootsteen schoongemaakt is voordat je begint. Niet is viezer dan afwassen in een niet-schoongemaakte gootsteen. Je bent nu helemaal klaar om te beginnen. Via dit stappenplan is afwassen een fluitje van een cent:

  1. Verzamel alle vaat in huis en zet deze bij elkaar, maak nog even een rondje door huis om te controleren of je elk bord, kopje of glas te pakken hebt.
  2. Gooi alle etensresten van borden en in pannen weg in de vuilnisbak of bewaar dit in een bakje als het nog goed is, voorkom dat het door de gootsteen wordt gespoeld of in het sopje terecht komt.
  3. Gooi glazen, kopjes en mokken om en spoel deze snel om, zo voorkom je dat er verschillende soorten drinken in het sopje terecht komen.
  4. Spoel de meest vieze vaat onder wat lopend water af met een afwasborstel, denk aan aangekoekte resten.
  5. Maak een sopje van warm water en wat afwasmiddel.
  6. Begin met afwassen door van schoon naar vies te werken, zo blijft je sopje zo lang mogelijk schoon. Veelal is het handigst om te beginnen met borden, bestek en glazen om vervolgens de viezere dingen aan te pakken. Zet deze als ze schoon zijn in het druiprekje.
  7. Laat het afwaswater nu weglopen en maak de gootsteen snel schoon. Vul deze vervolgens weer met wat lauwwarm water en een klein beetje schoonmaaksoda.
  8. Was nu de bier- en wijnglazen af in dit water en spoel deze extra schoon onder de kraan en zet deze op het druiprekje.
  9. Droog nu alle vaat goed af met een theedoek (of eventueel linnen doek voor de bier- en wijnglazen).
  10. Zet alles terug op de juiste plek in de keukenkastjes.

Met deze stappen is afwassen zo gedaan en weet je zeker dat je vaat zo schoon mogelijk wordt!

Menu