De dakgoten schoonmaken is een klusje dat nogal snel wordt vergeten. Logisch ook, want hoe vaak kijk je nou naar of in de dakgoot? Toch is het belangrijk om regelmaat de dakgoot schoon te maken of dit te laten doen. Zo voorkom je verstoppingen of overstromingen. De dakgoot schoonmaken is relatief eenvoudig te doen, maar je moet wel de ladder op. Hoe je dit precies moet doen? Wij leggen het je uit!

Hoe vaak moet je de dakgoot schoonmaken?

dakgoot schoonmaken

Hoe vaak moet je de dakgoten schoonmaken? Een goede vraag die enigszins verschilt. In principe moet je dakgoten minimaal één keer per jaar schoonmaken. Woon je echter in een omgeving met veel bomen, zoals het bos, dan is het advies de dakgoten één keer in de 6 maanden schoon te maken.

Wanneer moet je de dakgoot schoonmaken?

Dakgoten moet je schoonmaken voor ze verstoppen. Dit is natuurlijk vrij logisch, maar wel van belang. Zo voorkom je dat ze overstromen of dat er lekkages ontstaan waar je erg veel aan kwijt bent. Het beste moment om de dakgoten schoon te maken is net na de herfst of aan het begin van de lente. De goten zitten dan meestal het meest vol met takjes, blaadjes en andere rommel. Dit zijn dan ook de perfect momenten om de dakgoten te reinigen.

Welk gereedschap heb je nodig om de dakgoot schoon te maken?

Voor het schoonmaken van de dakgoten heb je het een en ander aan gereedschap nodig. In principe kan je met vrij standaard gereedschap vooruit, maar er is ook speciaal gereedschap voor de dakgoot. De volgende lijst zijn de gereedschappen die je nodig hebt voor het schoonmaken van de dakgoot:

 • Ladder
 • Handschoenen
 • Schepje of een dakgootschep
 • GFT-bak en een vuilniszak
 • Tuinslang
 • Schuurspons
 • Stoffer en blik

Hoe de dakgoot schoonmaken

Als je al het gereedschap hebt klaargelegd, ben je klaar om de dakgoot te reinigen. Dit is vrij eenvoudig om te doen. De dakgoot schoonmaken doe je als volgt:

 1. Zet de ladder stevig tegen de muur en trek stevige werkhandschoenen aan;
 2. Klim op de ladder en neem een schepje of dakgootschep en vuilniszak mee naar boven;
 3. Schep bladeren, modder, takjes en ander vuil in de vuilniszak;
 4. Als de dakgoot helemaal leeg is haal je de dakgootbeschermers uit de dakgoot en maak deze goed schoon, zodat al het vuil eraf is, en plaats ze terug;
 5. Giet de vuilniszak leeg in de GFT-bak, tenzij er vuil tussen zat (plastic, etc.) dat niet in de GFT-bak mag, gooi het dan in de grijze bak;
 6. Spoel met de tuinslang de dakgoot door en schrob de dakgoot schoon met een schuursponsje; 
 7. Spoel de dakgoot nog een keer door om losgekomen restjes mee te nemen;
 8. Verzamel met een stoffer en blik rommel die is losgekomen en op de grond is gevallen en gooi dit bij het GFT-afval of bij het restafval;
 9. Ruim alles weer netjes op en je dakgoten kunnen er weer een flinke tijd tegenaan!

De dakgoot laten schoonmaken

Vind je de dakgoten schoonmaken teveel werk om zelf te doen of kan je om wat voor reden dan ook dit niet zelf doen? Je kan het bij verschillende partijen uitbesteden. Bijna overal in de buurt zijn wel dakgoot vegers te vinden en dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo hoef je zelf de ladder niet op, maar verstoppen je dakgoten ook niet.

Wat kost het om de dakgoot schoon te laten maken

Hoeveel kost het dan precies om een dakgoot schoon te laten maken? Dit is afhankelijk van hoe hoog de dakgoot zit en hoeveel meter dakgoot er moet worden schoongemaakt. Voor lagere gootstenen tot 6 meter zit de prijs gemiddeld zo tussen de €50,- en €150,-. Gootstenen tussen de 6 en 7,5 meter hoogte zitten tussen de €100,- en €200,-. Een gootsteen hoger dan 7,5 meter laten vegen kost gemiddeld tussen de €150,- en €300,-.

Menu