1. Home
 2. Buiten & Tuin
 3. Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen en weghalen

Niemand is er blij mee in de tuin, onkruid. Om dit tegen te gaan moet je eens in de zoveel tijd het onkruid verwijderen. Hoe regelmatiger je dit doet, hoe sneller het klusje gaat. Daarnaast zorg je er ook voor dat het moeilijker terugkomt. Wij geven je een aantal handige tips over hoe je onkruid moet verwijderen, welke verschillende manieren er zijn om onkruid te verwijderen en plekken waar je onkruid moet weghalen. Zo ligt jouw tuin er altijd schitterend bij!

Hoe moet je onkruid verwijderen

onkruid verwijderen en weghalen

Hoe je onkruid moet verwijderen en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt ligt heel erg aan de plek waar het onkruid groeit en hoe je dit wilt weghalen. Groeit het onkruid bijvoorbeeld op het gazon of tussen de planten, dan wil je natuurlijk niet het gras ook verwijderen. Hoe je onkruid moet verwijderen en welk gereedschap je daarvoor nodig hebt is dus sterk afhankelijk. Wij hebben verschillende manieren hoe je dit kan doen en de plekken beschreven. Lees dus vooral verder bij wat voor jou van toepassing is.

Verschillende manieren om onkruid te verwijderen

Onkruid weghalen kan dus op verschillende manieren. Het ligt er ook net een beetje aan hoe milieuvriendelijk je hierin wilt zijn en hoeveel je eraan uit wilt geven. Wij hebben verschillende manieren hoe je onkruid kan verwijderen uitgeschreven. Van kokend water tot zwaarder gereedschap.

Onkruid weghalen met kokend water

Onkruid verwijderen met kokend water is niet alleen milieuvriendelijk, het werkt ook zeer effectief. Door het kokende water gaan de plantencellen van het onkruid kapot en sterft het onkruid af. Deze manier kost wel wat tijd. Pas na zo’n 5 keer heet water over het onkruid gieten sterft ook de wortel af. Daarnaast kan je omliggende planten of gras ook kapot maken. Wees hier dus voorzichtig mee. 

Onkruid verwijderen met azijn

Onkruid verwijderen met azijn is een vrij effectieve methode, maar je moet het wel met beleid doen. Doe je dit namelijk te gemakkelijk, dan kan je ook gras of omliggende planten doden en dat wil je natuurlijk niet. Het makkelijkst is dan ook om azijn (eventueel wat verdund met water) in een plantenspuit te gieten en 

Elektrisch onkruid verwijderen

Met een elektrische onkruidverdelger kun je onkruid elektrisch verwijderen en weghalen. Deze methode is behoorlijk milieuvriendelijk en een elektrische onkruidverdelger schaf je al aan vanaf drie tientjes. De onkruidverdelger geeft een schok af wat ervoor zorgt dat de cellen van het onkruid afbreken. Hierdoor sterft vaak binnen enkele dagen al af. Doordat je de elektrische onkruidverdelger zo gericht kan gebruiken is deze ook ideaal voor het gazon, tussen het grind of tussen planten. Elektrisch onkruid verwijderen gaat als volgt:

 1. Steek de elektrische onkruidverdelger in het stopcontact (eventueel met behulp van een verlengsnoer);
 2. Zet het apparaat aan en laat het opstarten, dit duurt ongeveer een minuutje;
 3. Plaats de elektrische onkruidverdelger op het onkruid dat je wilt weghalen;
 4. Geef het onkruid een thermische schok van zo’n 5 seconden;
 5. Doe het volgende stukje onkruid zoals stap 3 en 4;
 6. Is alle onkruid verwijderd, dan kan je het apparaat weer opbergen;
 7. Wacht twee dagen en het onkruid is afgestorven;

Onkruid weghalen met zout

Zout is ideaal om onkruid mee te verwijderen. Het werkt niet alleen heel effectief, je kan het ook heel gericht gebruiken. Daarnaast is onkruid weghalen met zout een natuurlijk middel dat je gebruikt en dood het direct ook de wortel van het onkruid. Strooi een theelepeltje zout in het hart van het onkruid en de klus is al geklaard. Het zout wordt opgenomen in de wortel van de plant die hier niet tegen kan en afsterft.

Gereedschap om onkruid te verwijderen

Er is behoorlijk wat gereedschap op de markt om onkruid mee te verwijderen en elk met hun eigen toepassingen. De elektrische onkruidverdelger hebben we al gehad, maar er zijn er nog veel meer. Zo zijn bekende gereedschappen om onkruid weg te halen de onkruidbrander en voegenkrabber. Daarnaast heb je ook onkruidstekers en verschillende bestrijdingsmiddelen.

Onkruidbranders

Onkruidbranders zijn er, zoals de naam het al zegt, om het onkruid weg te branden. Deze kleine vlammenwerpers zorgen ervoor dat de cellen van het onkruid openbarsten en dat het onkruid afsterft. Richt de vlammenwerper op het onkruid dat je wilt verwijderen en zet de brander voor enkele seconden open. Hoewel je hier vrij doelgericht mee kan branden, is het risico om omringende planten, gras of andere voorwerpen te raken niet uitgesloten. Wees hier dus voorzichtig mee.

Voegenkrabbers

Een voegenkrabber is heel doeltreffend om onkruid te verwijderen tussen tegels of grind, maar kost wel wat werk. Je zal elk stukje namelijk goed weg moeten krabben. Dit kan behoorlijk wat werk kosten. Daarentegen is het natuurlijk wel heel milieuvriendelijk, gericht en relatief goedkoop.

Onkruidstekers

Een onkruidsteker heeft wat weg van een voegenkrabber om onkruid te verwijderen, maar er zit wel degelijk een verschil in. Met de onkruidsteker steek je tot de wortel van het onkruid en deze steek je er dan ook in zijn geheel uit. Met een voegenkrabber lukt dit niet. Het voordeel van een onkruidsteker is dat je super gericht te werk kan gaan, wat het ideaal maakt voor het gazon en tussen de bloemen en planten.

Bestrijdingsmiddelen

(Chemische) bestrijdingsmiddelen tegen onkruid zijn vaak niet heel milieuvriendelijk en kunnen daarnaast omringend gras, planten en bloemen aantasten. Hoewel wij geen fan zijn van chemische bestrijdingsmiddelen voor het verwijderen van onkruid, kunnen ze wel heel effectief zijn. Met name tussen het grind, stenen en tegels kunnen ze snel en effectief het onkruid verwijderen.

Plekken waar je onkruid moet weghalen

Onkruid kan op plekken groeien waar je dacht dat niets zou kunnen groeien. Het is dan ook makkelijker voor bepaalde plekken om onkruid te verwijderen dan voor andere plekken. Zo kan het tussen de planten en het gazon lastiger te verwijderen zijn, omdat je dat wat er wel mag groeien niet wilt aantasten. Voor verschillende plekken hebben wij de beste verwijder methoden uitgezocht.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen de tegels is niet ideaal, maar goed te verwijderen. Je ziet namelijk erg duidelijk waar het groeit en waar de wortel zit. Daarbij zijn er geen omringende planten of gras dat er groeit, waardoor je snel kan doorpakken met het verwijderen van onkruid tussen de tegels. In principe werken alle manieren van verwijderen hierboven goed om onkruid tussen de tegels te verwijderen. Wel kunnen sommige wat langzamer zijn de nodig op deze plek. Kies voor het verwijderen van onkruid tussen de tegels idealiter dan ook voor één van de volgende manieren:

 • Kokend water (grotere plekken tegelijk)
 • Onkruidbranders (de meeste tegels kunnen hier goed tegen, maar let hier op)
 • Water met zout en azijn
 • Bestrijdingsmiddelen

Hoe onkruid verwijderen uit gazon

Onkruid uit het gazon verwijderen is al wat lastiger. Je wilt immers niet het mooie gras eromheen ook verwijderen of eventuele planten en bloemen. Ga je onkruid verwijderen uit het gazon, wees dan voorzichtig en ga met beleid te werk. Voor het onkruid verwijderen uit het gazon gebruik je dan ook het liefst één van de volgende manieren:

 • Onkruidsteker
 • Gericht zout strooien op het onkruid
 • Elektrisch onkruid verwijderen
 • Handmatig

Onkruid weghalen tussen grind en stenen

Onkruid weghalen tussen stenen en grind kan vervelend zijn, omdat het deels eronder kan groeien. Met name de wortel weghalen kan hierbij erg lastig zijn. Het voordeel van onkruid verwijderen tussen grind en stenen is dan weer dat je vaak niet te maken hebt met andere flora die er direct omheen groeit. De volgende manieren zijn ideaal om onkruid tussen grind en stenen te verwijderen:

 • Kokend water
 • Onkruidstekers
 • Water met zout en azijn
 • Onkruidbranders
Menu