1. Home
  2. Keuken
  3. Aanrecht schoonmaken

Aanrecht schoonmaken

Het aanrecht is een plek waar bijna dagelijks wel gewerkt wordt. Het blad wordt dus vrij snel vies en er kunnen nogal wat bacteriën op terecht komen. Met regelmaat het aanrecht schoonmaken is dus geen overbodige luxe en wel zo hygiënisch. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met verschillende soorten materialen voor het blad, maar ook met de verschillende schoonmaakmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Wij leggen je alles uit over het aanrecht schoonmaken zodat jij goed aan de slag kan!

Hoe vaak het aanrecht schoonmaken?

Aanrecht schoonmaken

Doordat je bijna dagelijks op het aanrecht bezig bent kan het geen kwaad om ook bijna dagelijks het aanrecht even schoon te maken. Een snelle doek met wat afwasmiddel doet al wonderen om besmettingen te voorkomen en alles in de basis hygiënisch te houden. Daarnaast is het aan te raden om eens per week of als je de keuken schoonmaakt ook het aanrechtblad grondig schoon te maken.

Verschillende soorten aanrechtbladen schoonmaken

Er zijn tal van soorten aanrechtbladen waar je uit kan kiezen. Afhankelijk van het soort aanrechtblad zijn de instructies weer net wat anders. Bij het ene blad kan je bijvoorbeeld minder goed bijtende middelen gebruiken dan bij het andere. Wij leggen je uit hoe je aanrechtbladen van composiet, beton, natuursteen en rvs moet schoonmaken.

Composiet aanrechtblad schoonmaken

Hoewel een composiet aanrechtblad erg mooi is, is het ook vrij poreus. Het kan dus snel beschadigd raken. Het beste is dan ook om het blad enkel af te nemen met een zachte doek of spons en een sopje van wat lauwwarm water en een zacht schoonmaakmiddel. Eventueel kan hier een schepje soda aan worden toegevoegd. Vervolgens neem je het blad af met een licht vochtige doek. Hardnekkige vlekken kan je behandelen met wat CIF en de zachte kant van een schuursponsje. Zo voorkom je krassen, maar wordt het blad wel weer mooi schoon.

Betonnen aanrecht schoonmaken

Beton kan snel beschadigen. Het beste is dan ook om enkel wat mild afwasmiddel te gebruiken en een zacht sponsje of zachte doek. Bij hardnekkige vlekken kan het helpen om deze eerst te weken en vervolgens weg te wrijven. Schuurmiddelen kunnen het blad snel beschadigen.

Natuurstenen aanrechtblad schoonmaken

Voor het schoonmaken van een natuurstenen aanrechtblad kun je het beste (vloeibare) groene zeep gebruiken. Maak een sopje van wat warm water en groene zeep en wrijf dit goed in over het gehele blad. Laat dit intrekken en neem af. Meer instructies hoe je dit het beste kan doen staat hieronder bij het kopje groene zeep.

Aanrechtblad van rvs schoonmaken

Een rvs aanrechtblad is relatief het makkelijkst schoon te maken, omdat dit materiaal het minst poreus is. Verwijder hiervoor eerst het loszittende vuil en eventuele kruimels of andere etensresten. Hierna maak je een sopje van warm water en allesreiniger. Dit wrijf je in over het gehele blad. Voor hardnekkige vlekken kan je eventueel een schuursponsje gebruiken, maar een normale, zachte spons is eerst aan te raden. Neem vervolgens met een zachte doek alles af en je blad ziet er weer schitterend uit.

Wil je een glanzend effect? Voeg dan een druppel glansspoelmiddel toe aan het sopje.

Verschillende schoonmaakmiddelen voor het aanrecht schoonmaken 

Het aanrechtblad reinigen De verschillende bladen die op de markt zijn hebben allemaal hun eigen instructies. Zoals er tal van bladen zijn, zijn er ook verschillende schoonmaakmiddelen die gebruikt kunnen worden. Wij leggen je uit hoe je het beste (vloeibare) groene zeep, azijn en baking soda kan gebruiken voor het schoonmaken van het aanrecht.

Groene zeep

Groene zeep is een vrij mild schoonmaakmiddel en daarom ideaal te gebruiken op een keukenblad, dat vaak erg gevoelig is voor krassen. Schuurmiddel is dus nooit een optie voor het aanrecht schoonmaken. Het aanrechtblad schoonmaken met groene zeep is wel een optie. Sterker nog, het is ideaal en zo gedaan.

Om het aanrechtblad met groene zeep schoon te maken haal je allereerst het volledige aanrecht leeg. Zo kan je goed aan de slag zonder dat er iets in de weg staat. Sop dan het volledige blad in met een sopje van groene zeep en warm water. Gebruik hiervoor een zachte spons. Laat dit een uur of 3 staan. Neem dan met een zachte doek en wat lauwwarm water het aanrechtblad af en zet alles weer terug. Het blad is weer klaar voor gebruik.

Azijn

Azijn is goed te gebruiken voor verschillende soorten aanrechtbladen en vrij eenvoudig om te doen. De meeste mensen hebben namelijk wel een flesje hiervan in de voorraad staan. Voeg een scheut azijn toe aan wat lauwwarm water en meng dit goed door elkaar. Vervolgens wrijf je dit met een zachte doek goed in over het gehele keukenblad. Laat het even intrekken en neem dan af met een zachte doek of keukenpapier.

Baking soda

Hoewel niet veel mensen baking soda gebruiken voor het schoonmaken van het aanrechtblad kan het zeker een uitkomst zijn. Met name als er een aantal hardnekkige vlekken op het blad zitten. Daarnaast is het ook nog eens erg milieuvriendelijk.

Vul een emmertje met water en behoorlijk wat baking soda. De verhouding 1 staat tot 3 is helemaal goed. Meng dit goed door elkaar totdat er een soort pasta ontstaat. Smeer dit licht in over het blad en laat kort inwerken. Veeg het het vervolgens af en neem het hele blad af met een licht vochtige doek.

Menu