1. Home
  2. Keuken
  3. Afzuigkap schoonmaken

Afzuigkap schoonmaken

Als je dagelijks kookt is de afzuigkap schoonmaken een klusje dat regelmatig moet gebeuren. Dit klusje wordt het liefst zo lang mogelijk uitgesteld of wordt vergeten. Zeker als je dagelijks gebruik maakt van de afzuigkap is het belangrijk om deze met regelmaat goed schoon te maken. De afzuigkap schoonmaken is dan ook een perfect klusje als onderdeel van de gehele keuken schoonmaken. Denk hierbij aan de filters, binnenkant en buitenkant. Wij leggen je precies uit hoe en hoe vaak je de afzuigkap moet schoonmaken!

Hoe vaak moet je de afzuigkap schoonmaken?

Afzuigkap schoonmaken Huishoudklusjes.nl

De afzuigkap schoonmaken moet regelmatig gebeuren. Minimaal 4 keer per jaar is zeker aan te raden, maar beter nog is om het regelmatig te controleren. Dit doe je door de afzuigkap aan te zetten en een vel keukenpapier eronder te houden. Als het vel papier tegen de afzuigkap wordt aangezogen is het filter nog schoon (genoeg). Als dit niet gebeurt, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt.

Hoe maak je de afzuigkap schoon?

De afzuigkap schoonmaken bestaat uit meerdere delen. Allereerst de binnenkant van de afzuigkap, waarbij je ook de roosters van de vetfilters reinigt. Daarnaast maak je ook de buitenkant van de afzuigkap goed schoon. Zo is de afzuigkap weer klaar voor gebruik op optimale kracht en je huis een stuk veiliger.

Let op, voor roestvrijstalen afzuigkappen werkt het net even wat anders. Scroll daarvoor door naar het laatste kopje van dit artikel!

Waarom de afzuigkap schoonmaken?

De afzuigkap schoonmaken doe je om deze krachtig te kunnen laten draaien. Een vieze afzuigkap neemt aanzienlijk af in zuigkracht, waardoor deze niet voldoende kooklucht opzuigt. Het effect is dan weg. Daarnaast worden ook stofdeeltjes niet meer goed weggezogen. Tot slot is de vetlaag die kan ontstaan erg brandbaar. De afzuigkap regelmatig schoonmaken draagt dus ook bij aan de brandveiligheid van je huis.

Binnenkant van de afzuigkap schoonmaken

De binnenkant van de afzuigkap schoonmaken is het belangrijkste onderdeel, dus daar beginnen we mee. Trek hiervoor allereerst de stekker uit het stopcontact. Je wilt natuurlijk geen water en elektriciteit met elkaar in contact brengen. Haal dan de vetfilters en roosters los. Hoe je deze onderdelen schoonmaakt leggen we hieronder uit. Als de roosters en vetfilters van de afzuigkap los zijn, ben je klaar om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken.

Om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken, maak je een warm sopje met wat afwasmiddel. Sop de binnenkant goed in met een spons en laat dit even intrekken. Ga vervolgens verder met de roosters van de vetfilters en buitenkant van de afzuigkap. Als deze schoon zijn, neem je de binnenkant van de afzuigkap af met een vochtige doek. Vervolgens laat je alles even goed drogen en zet je de afzuigkap weer in elkaar. Stop de stekker weer in het stopcontact en je bent klaar voor gebruik. 

Vetfilters en roosters van de afzuigkap schoonmaken

De vetfilters van de afzuigkap schoonmaken doe je door deze allereerst los te halen. Vervolgens spray of schrob je deze in met een sterke ontvetter, zoals Cif Krachtige Keukenontvetter. Dit laat je een minuut of 10 à 15 intrekken. Vervolgens stop je roosters van de afzuigkap in de vaatwasser als dit mogelijk is of spoel je ze af met heet water. Metalen filters kunnen meestal wel in de vaatwasser en aluminium filters niet. Bekijk voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing van je afzuigkap. Droog als de filters schoon zijn, ze goed af met een theedoek. Als ze helemaal droog zijn kan je de roosters weer terug in de afzuigkap klikken.

Buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap reinigen doe je door een sopje te maken van warm water en afwasmiddel. Voor het mooiste resultaat gebruik je een microvezeldoek. Deze doop je in het sopje en vervolgens veeg je eenvoudig het vuil en vet van de buitenkant weg. Heb je zeer hardnekkige vlekken op de buitenkant van de afzuigkap? Probeer dan wat ammoniak of groene zeep in te wrijven. Neem dit wel weer af met het sopje. Als de hele buitenkant is schoongemaakt, veeg je met een (oude) theedoek de afzuigkap weer droog.

Roestvrijstalen afzuigkap schoonmaken

Een roestvrijstalen afzuigkap schoonmaken gaat zoals gezegd net iets anders in zijn werk. Neem voor de buitenkant wat groene zeep en baking soda. Het beste is hierbij ongeveer 75% baking soda te gebruiken en 25% groene zeep, bijvoorbeeld van Driehoek. Neem vervolgens een zachte doek of microvezeldoek en wrijf het mengsel vervolgens gelijkmatig over de RVS afzuigkap. Hiermee wordt de buitenkant van de roestvrijstalen afzuigkap weer mooi schoon.

Als de RVS afzuigkap schoon is, neem je nog wat olie, bijvoorbeeld olijfolie of slaolie, en een zachte doek. Wrijf de olie heel licht in op de afzuigkap en deze gaat stralen. Daarnaast is de buitenkant van de RVS afzuigkap goed beschermd tegen vuil dat kan vastplakken. Kortom, een perfecte schone en beschermde RVS afzuigkap!

Menu