1. Home
  2. Keuken
  3. Koelkast schoonmaken en ontdooien

Koelkast schoonmaken en ontdooien

Een schone koelkast is wel zo hygiënisch. Het is dan ook aan te raden om eens in de zoveel tijd de koelkast goed schoon te maken. Van tijd tot tijd de koelkast schoonmaken is niet alleen beter voor de voedselveiligheid van de producten die je erin legt, het is ook een stuk beter voor je energieverbruik. Het kan ook voorkomen dat er ijs ontstaat in je koelkast. Naast schoonmaken is dan ook de koelkast ontdooien van belang. Dit kan tegelijk met de koelkast schoonmaken. Wij leggen je precies uit hoe je dit!

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?

Koelkast schoonmaken en ontdooien

Je koelkast schoonmaken moet regelmatig gebeuren om de voedselveiligheid te waarborgen. Hoe vaak je dit echter moet doen is afhankelijk van de hoeveelheid personen in het huishouden. In een één- of tweepersoonshuishouden is eens per drie maanden voldoende, oftewel één keer per kwartaal. Woon je met meerdere personen, dan is het aan te raden om de koelkast één keer per maand schoon te maken.

Een koelkast ontdooien

Het kan gebeuren dat er een keer ijs ontstaat in je koelkast. Zeker op de achterwand kan er een ijslaag ontstaan. Het is dan ook zaak om de koelkast te ontdooien. IJs kan de energierekening namelijk behoorlijk omhoog brengen en het is ook niet ideaal voor het koelen van de verschillende producten die in de koelkast staan. Dit lijkt sterk op het schoonmaken van de vriezer.

De koelkast ontdooien kan tegelijk met het schoonmaken van de gehele koelkast. Nadat je de koelkast hebt uitgezet en schoongemaakt laat je de koelkast eerst ontdooien voordat je deze gaat schoonmaken. Om het ontdooien te versnellen kan je grote stukken voorzichtig loshalen en eventueel een pan of bak met heet water in het midden zetten. Leg een handdoek onderin de koelkast om het dooiwater op te vangen. Als al het ijs is ontdooit kan je verder met het schoonmaken van de koelkast.

De koelkast schoonmaken

Schoonmaken van de koelkast De koelkast schoonmaken is niet het leukste klusje, maar wel eenvoudig om te doen. Indien je de koelkast niet hoeft te ontdooien ben je zo’n 15 à 30 minuten bezig. Hiervoor heb je niet meer nodig dan een sopje met allesreiniger of een neutrale zeep. Daarnaast heb je een zachte spons nodig. Gebruik geen schuursponsje, omdat dit beschadigingen kan aanbrengen. Verder heb je een stofzuiger nodig voor de buitenkant van de koelkast.

Beginnen met de koelkast schoonmaken doe je door de stekker uit het stopcontact te halen en de koelkast leeg te halen. Haal alle producten uit de koeling en plaats deze buiten of in de schuur als het koud genoeg is. Indien het buiten warm is zet je de producten in een koelbox of koeltas.

Haal vervolgens alle lades, rekken en plateaus uit de koeling. Controleer hierna of de waterafvoer goed doorloopt. Indien deze is verstopt moet je deze weer ontstoppen. Dit gaat het makkelijkst met een satéprikker. Als je de koelkast ook moet ontdooien, dan is dit het moment om dat te doen.

Als alles leeg is en eventueel ontdooit maak je een sopje van wat warm water en allesreiniger. Vermijd het gebruik van schuurmiddel of agressievere schoonmaakproducten om eventuele schade te voorkomen. Maak alles goed schoon met het sopje en een zachte spons. Besteed hierbij extra aandacht aan randjes, hoekjes en rubbertjes, omdat hier nogal wat vuil kan ophopen. Als alles goed schoon is maak je de binnenkant droog met een schone theedoek. Vervolgens neem je de lades, rekken en plateaus af met het sopje en droog je dit ook goed.

Na het schoonmaken van de binnenkant is het tijd om de buitenkant schoon te maken. Stofzuig eerst het ventilatierooster goed schoon. Hierna maak je met het sopje de rest van de buitenkant schoon en droog dit weer goed. Tot slot volgt het inruimen van de koelkast. Plaats de lades, rekken en plateaus terug en vervolgens ook alle producten op de juiste plek. Als alles weer goed staat is het tijd om de stekker weer in het stopcontact te steken. Je bent dan klaar me de koelkast schoonmaken en kan weer genieten van een frisse en schone koeling.

Menu