Je Senseo ontkalken is erg belangrijk om je Senseo koffiezetapparaat in goede conditie te houden. Zo kan je langer genieten van de Senseo koffie uit jouw apparaat en smaakt de koffie ook nog beter. Je Senseo zal je dus eens in de zoveel tijd moeten ontkalken. Wij leggen je precies uit wanneer dit is en ook hoe je dit moet doen!

Wanneer moet je een Senseo ontkalken

senseo ontkalken

Gemiddeld genomen moet je een Senseo elke 3 maanden ontkalken, dat is het advies van Philips zelf. Het kan wel zo zijn dat wanneer er veel kalk in het water bij jou thuis zit, dat je dit vaker moet doen. Sommige Senseo-apparaten hebben een lampje die aangeeft wanneer het tijd is om te ontkalken, dat is helemaal makkelijk! Daarnaast zijn indicatoren die aangeven dat het tijd is om de Senseo te ontkalken:

 • Als de koffie lauw is als deze uit het apparaat komt
 • Als er halve kopjes koffie uit het apparaat komen
 • Als er geen schuimlaag op de koffie ontstaat

Hoe een Philips Senseo ontkalken?

Je Philips Senseo ontkalken kan in principe op twee manieren. Allereerst heeft Philips zelf een ontkalker op de markt gebracht waarmee je eenvoudig het apparaat kan ontkalken. Daarnaast is het ook mogelijk om met schoonmaakazijn je Senseo te ontkalken. Wij leggen je beide manieren uit.

Senseo ontkalken met Senseo ontkalker

Om je Senseo te ontkalken met de officiële Senseo ontkalker vul je een maatbeker of kan met ongeveer één liter water. Hier meng je de helft van de fles Senseo ontkalker in. Giet vervolgens het mengsel in het waterreservoir van je Senseo-apparaat. Druk daarna op de aan-uitknop van het apparaat om hem aan te zetten en plaats in de padhouder een gebruikte pad. 

Sluit het apparaat en plaats een bak van minimaal 1,5 liter inhoud onder de opening van het apparaat. Hiermee kan je de ontkalker opvangen. Druk vervolgens op de knop voor twee kopjes om het ontkalken te laten beginnen. Blijf op de knop voor twee knopjes drukken, totdat het waterreservoir volledig leeg is.

Vervolgens herhaal je deze stappen nogmaals waarbij je de 1-kops padhouder vervangt voor de padhouder voor 2 koppen en hier voeg je een extra gebruikte pad aan toe. Voor de rest herhaal je alle voorgaande stappen totdat het waterreservoir voor een tweede keer leeg is. Je bent dan klaar om af te gaan spoelen.

Om het Senseo apparaat te spoelen haal je de koffiepads uit padhouder. Vervolgens maak je het waterreservoir grondig schoon, zodat er geen ontkalker meer inzit. Vul deze vervolgens volledig met koud water en plaats deze in het apparaat. Plaats wederom een bak onder de opening en druk op de knop voor twee koppen om het spoelen te starten. Herhaal dit totdat het reservoir leeg is. Vervolgens herhaal je alle stappen om te spoelen nog een keer met de padhouder voor één kop. Tot slot spoel je het reservoir nog een keer goed schoon en laat alles nog één keer leeg doorlopen. Je bent dan klaar met je Senseo ontkalken!

Senseo ontkalken met schoonmaakazijn

Nog makkelijker dan de klassieke manier van Senseo zelf is om de Senseo te ontkalken met schoonmaakazijn. Dit gaat een stuk sneller en zorgt voor eenzelfde resultaat. Voor het ontkalken van je Senseo met schoonmaakazijn volg je de volgende stappen:

 1. Vul het waterreservoir van je Senseo bijna volledig en voeg hier een scheut schoonmaakazijn aan toe;
 2. Plaats het waterreservoir in je Senseo en plaats een bak met minimaal 1,5 liter inhoud onder de opening;
 3. Doe de padhouder voor één kop in het apparaat;
 4. Druk tegelijk op de knoppen voor 1 kop en 2 koppen om het hele waterreservoir door het apparaat te spoelen;
 5. Vul het waterreservoir nogmaals bijna volledig en voeg er wederom een scheut schoonmaakazijn aan toe;
 6. Leeg de bak met water en plaats deze weer terug onder de opening;
 7. Vervang nu de padhouder voor één kop voor die voor twee koppen;
 8. Druk wederom tegelijk de knoppen voor 1 kop en 2 koppen in en laat het apparaat spoelen;
 9. Maak het waterreservoir goed schoon, vul deze volledig zonder azijn en plaats deze in het apparaat;
 10. Laat het waterreservoir nogmaals volledig door het apparaat lopen om de restjes azijn en kalk weg te spoelen;
 11. Vervolgens herhaal je stap 10, maar vervang je de padhouder voor één kop voor die voor twee koppen;
 12. Je bent nu klaar met ontkalken en kan weer genieten van een kalkvrij kopje koffie!
Menu