1. Home
  2. Keuken
  3. Gietijzeren pannen schoonmaken

Gietijzeren pannen schoonmaken

Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Het is dan ook belangrijk om ze goed schoon te maken en te onderhouden. Zo verleng je de levensduur en kan het daadwerkelijk een levenslang voorwerp in je keuken zijn. Gietijzeren pannen schoonmaken is gelukkig makkelijker dan je misschien zou denken. Wij leggen het je uit!

Gebruik nooit de vaatwasser

Gietijzeren pannen schoonmaken

Hoe aantrekkelijk misschien ook, maak gietijzeren pannen nooit schoon in de vaatwasser. In principe is het beter om geen enkele pan in de vaatwasser schoon te maken, maar bij een gietijzeren is het helemaal af te raden. Het materiaal kan namelijk beschadigen en dit wil je voorkomen om de levensduur van de pan te verlengen. Gebruik tijdens het afwassen van een gietijzeren pan ook geen schuursponsje. Dit kan hetzelfde effect hebben als de vaatwasser, namelijk beschadigingen aan het materiaal.

Gietijzeren pannen schoonmaken met zout

Dé truc, of liever gezegd het middel, om gietijzeren pannen perfect schoon te maken is zout. Gietijzeren pannen schoonmaken met zout heeft meerdere voordelen. Allereerst zorgt het zout ervoor dat (aangekoekte) restjes in de pan gemakkelijk los komen. Daarnaast wordt ook vet dat achterblijft opgenomen door het zout. Tot slot heeft zout een neutraliserende werking. Eventuele smaken die achterblijven worden dus geabsorbeerd door het zout, waardoor je jouw gietijzeren pan weer volledig schoon kan gebruiken voor het volgende gerecht.

Hoe werkt het schoonmaken van een gietijzeren pan met zout?

Het schoonmaken van je gietijzeren pannen met zout is vrij eenvoudig om te doen. Het enige dat je nodig hebt is grof zeezout en een (zachte) doek. Om het helemaal makkelijk te maken is het beste moment om de pan schoon te maken vlak na het bakken of braden. De pan is dan nog warm en daardoor laat alles makkelijker los. Je kan er dus ook voor kiezen om het vuur even zacht aan te steken en de pan warm te laten worden. 

Als de pan warm is strooi je flink wat grof zeezout in de pan. Met het doekje ga je vervolgens goed langs alle restjes en door de hele pan heen. Hiermee wrijf je als het ware het zout over de bodem en zijkanten van de pan. Door de wrijving die ontstaat laat alles goed los en maak je de gietijzeren pan in een mum van tijd weer helemaal schoon.

Als de pan schoon is kan je met wat lopend water de pan schoonspoelen om ook de zoutresten te verwijderen. Zorg er hierna voor dat je de pan zeer goed afdroogt. Er kan namelijk roest ontstaan. Om dit tegen te gaan is het ook mogelijk de pan in te smeren met wat neutrale olie vlak voor je deze weer wegzet. Dit kan je het beste doen door de olie uit te smeren met wat keukenpapier. Laat de pan eventueel nog kort op een laag vuur staan om de olie goed in te laten trekken.

Menu