1. Home
  2. Keuken
  3. Koekenpan schoonmaken

Koekenpan schoonmaken

Een aangekoekte koekenpan is minder prettig koken dan een mooie, schone koekenpan. Hoewel het schoonmaken van deze pannen soms een enorm vervelend klusje lijkt hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Met onze tips is een aangebrande koekenpan schoonmaken zo gedaan. Zo ben je zo van aangekoekte resten af.

We leggen je niet alleen uit hoe je een standaard koekenpan schoonmaakt, maar ook hoe je een rvs en gietijzeren koekenpan moet schoonmaken. Daarnaast leggen we je ook uit hoe je de onderkant van een koekenpan het beste schoon kan maken. Hier kan ook vaak een bruine of zwarte aanslag ontstaan.

Een aangebrande koekenpan schoonmaken

Koekenpan schoonmaken

De meeste koekenpannen hebben een anti-aanbaklaag. Dit is natuurlijk ideaal, omdat ze lang meegaan en je eten minder snel aankoekt. Om de gemiddelde levensduur wat te verlengen is goed onderhoud van belang en dus moet je een aangebrande koekenpan goed reinigen na gebruik.

Natuurlijk wil je tijdens het schoonmaken van een koekenpan ervoor zorgen dat de pan niet kapot gaat. Het is dan ook belangrijk om je koekenpan met anti-aanbaklaag ver weg van de vaatwasser te houden. Met de hand schoonmaken voorkomt dat de anti-aanbaklaag niet kapot gaat.

Maak de pan direct schoon

Schoonmaken van koekenpan Het beste is om de koekenpan direct na gebruik schoon te maken. Deze is dan nog een beetje warm en met wat standaard afwasmiddel, warm water en een (zachte) afwasborstel heb je de pan zo schoon. Voorkom je dat je aan de slag gaat met krassende borstels of sponsjes. Deze veroorzaken behoorlijk wat schade.

Na een nachtje (of twee)

Mocht je de pan hebben laten staan en is het wat meer aangekoekt? Gebruik dan ook wat standaard afwasmiddel. Doe een scheutje in de pan, vul deze aan met water (niet tot de rand) en zet dit op het vuur. Breng het aan de kook en laat even doorkoken. Zo kan alles goed losweken. Vervolgens maak je alles met gemak schoon met een zachte spons of borstel.

Mocht het enorm aangekoekt zijn, dan kan je koekenpan schoonmaken met wat baking soda. Meng een kopje baking soda met wat water totdat er een dikke pasta ontstaat. Breng dit aan op de pan, laat even intrekken en borstel alles goed los. Zo is alles weer goed schoon.

Rvs koekenpan schoonmaken

Rvs werkt ontzettend fijn, maar kan ook na verloop van tijd redelijk verkleuren. Een rvs koekenpan grondig schoonmaken doe je door een klein schepje baking soda, wat citroensap en een laagje water in de pan te gieten. Meng dit een beetje door elkaar en zet vervolgens op het vuur. Als het net aan kookt haal je de pan van het vuur en met een sponsje schrob je de pan weer schoon. Na afloop goed afspoelen en je pan is weer als nieuw.

Gietijzeren koekenpan schoonmaken

Gietijzeren koekenpannen zijn schitterend. Ze werken ontzettend goed en gaan ook nog eens lang mee. Wel is het belangrijk ze goed te onderhouden. Hierbij is een zachte spons of borstel en mild schoonmaakmiddel cruciaal om schade te voorkomen. Wil je precies weten hoe je dit doet? Lees dan onze pagina over gietijzeren pannen schoonmaken.

De onderkant van een koekenpan schoonmaken

Bruine of zwarte strepen aan de onderkant van een koekenpan zien er vaak niet mooi uit, maar gelukkig zijn ze ook goed weg te krijgen. Het papje van baking soda en water biedt hier ook uitkomst. Deze maak je door een kopje baking soda met een beetje water te mengen. Dit breng je vervolgens aan met een schuursponsje. Wrijf dit goed in op de pan en de aanslag zal verdwijnen. Pas wel goed op dat je niet de binnenkant raakt met het schuursponsje. Even afspoelen en je bent klaar.

Menu