Niets zo vervelend als vaat die uit de vaatwasser komt en niet schoon blijkt te zijn. Eén van de meest voorkomende redenen is dat de vaatwasser niet goed is ingeruimd. Hierdoor kan niet alles goed schoongespoeld worden en blijf jij met vieze vaat zitten. De vaatwasser inruimen is dus niet zomaar je spullen erin gooien, blokje erin doen en aanzetten. Keuken- en eetgerei heeft een redelijk vaste plek in de vaatwasser.

Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe je de vaatwasser moet inruimen om alles zo goed mogelijk schoon te krijgen. Je zorgt er dan voor dat het water overal goed bij kan. Zo heb je voortaan een schone en blinke vaat als je machine klaar is met draaien.

Voorspoelen is niet nodig, maar verwijder wel etensresten

Vaatwasser inruimen

Hoewel veel mensen zweren bij voorspoelen is dit echt niet nodig. Hoogstens als je een zeer kort programma wil draaien, maar in principe wordt met een ‘normaal’ programma de vaat goed schoon. Afwassen is dus niet nodig, maar wat je het beste wel kan doen is etensresten en bijvoorbeeld klodders saus verwijderen. Deze kunnen de vaatwasser namelijk verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan wat achtergebleven slierten die het filter verstoppen. Niet fijn en je moet de vaatwasser dan een stuk vaker schoonmaken.

De vaatwasser inruimen vanuit de sproeiarmen

Een vaatwasser werkt door middel van sproeiarmen. Zowel onder als boven zit een sproeiarm. Deze sproeien vanuit het midden. In het midden is de straal dus krachtiger dan aan de zijkant. Daarnaast heeft de onderste arm een krachtigere straal dan de bovenste arm. 

Tijdens de vaatwasser inruimen is het handig rekening te houden met hoe sterk de waterstralen zijn. Minder vieze vaat zet je dus eerder aan de zijkant en de meest vieze spullen zet je onderin. Vaak zijn dit ovenschalen, pannen en borden.

Plaats alles schuin naar het midden toe

Om alles zo goed mogelijk schoon te krijgen kan je de vaatwasser het beste vanuit het midden inruimen. Plaats spullen dus naar beneden toe en enigszins schuin naar het midden. De straal is niet alleen krachtiger in het midden, maar de stralen gaan ook vanuit het midden naar de zijkant en niet helemaal recht omhoog. Als je alle spullen in deze richting plaatst kan het water er een stuk beter bij en wordt het dus een stuk schoner.

Borden, pannen en schalen onderin de vaatwasser inruimen

Vieze vaatwasser ingeruimd De meeste vieze vaat bestaat vaak uit pannen, borden en (oven)schalen. Hier blijven vaak de meeste etensresten aan vastgekoekt zitten. Deze zet je dus onderin de vaatwasser. Zet de meest vieze onderdelen in het midden, zodat deze het meest krachtig worden schoongemaakt. Let wel goed op hoe groot deze zijn. 

Probeer tijdens de vaatwasser inruimen de grotere items namelijk wat meer achteraan en aan de randen te plaatsen. Natuurlijk goed, schuin richting het midden geplaatst. Zo blokkeren deze spullen niet het water voor andere, kleinere items. Staan borden dicht op elkaar? Dan kan het zijn dat ze niet goed schoon worden. Probeer dan een groot bord met een kleiner bord af te wisselen om voldoende ruimte te creëren.

Voorkom dat je de onderkant te vol inruimt

Zorg ervoor dat je tijdens de vaatwasser inruimen voldoende ruimte bewaart. Dit betekent dat je de vaatwasser niet te vol zit. Met name voor de onderste lade is dit belangrijk. Als de spullen te hoog staan, dan kan het zijn dat de sproeiarm van de bovenste korf niet meer kan blijven draaien. De bovenste vaat wordt dan niet goed schoon en het kan schade veroorzaken. Eventueel is het wel mogelijk om de hoogte van de bovenste korf iets aan te passen om dit te voorkomen.

Kleinere spullen bovenin plaatsen

In de bovenste korf van de vaatwasser komen allerlei kleinere items en alles waar je uit drinkt. Kopjes, glazen, mokken, noem maar op. Dit wordt allemaal netjes bovenin op z’n kop geplaatst. Daarnaast plaats je ook kommetjes, bakjes en groter keukengerei, zoals spatels, tangen en pollepels bovenin.

Bij het inruimen van de glazen moet je er goed op letten dat ze niet tegen elkaar komen te staan. Dit kan namelijk beschadigingen veroorzaken, maar items worden soms ook minder schoon. Daarnaast is het belangrijk dat ze stevig staan, dus zet ze enigszins ‘vast’, maar wel schuin genoeg. Zo kan het water er nog wel goed bij.

Extra tips voor het inruimen van de vaatwasser

  • Zorg ervoor dat bestek niet ‘lepeltje-lepeltje’ tegen elkaar zit, anders wordt het niet goed schoon. Gebruik hiervoor dat pinnetjes van een besteklade of de gaten van het bestekmandje.
  • Leg messen altijd met de scherpe kant naar beneden om de kans op verwondingen te verminderen.
  • Plaats plastic items bovenin de vaatwasser. Het warmte-element zit meestal onderin de vaatwasser en zo voorkom je dat het mogelijk smelt bij hogere temperaturen.
  • Open de vaatwasser niet direct als deze klaar is, maar wacht 15 tot 30 minuten. Zo kan alles nog wat drogen, maar ontstaat er geen condens, waardoor het alsnog nat is.
  • Ruim de vaatwasser uit door met de onderste korf te beginnen, zo voorkom je dat water dat is achtergebleven niet opnieuw spullen nat maakt.
Menu