1. Home
  2. Keuken
  3. Wijnglazen schoonmaken

Wijnglazen schoonmaken

Op het moment dat je nieuwe wijnglazen uit de verpakking haalt glimmen ze nog prachtig, maar na een aantal keer gebruiken worden ze dof en en verliezen ze hun glans. Je wijnglazen schoonmaken zorgt er niet alleen voor dat deze mooi blijven glimmen, maar ook voor een betere smaakervaring van de wijn. Het kan echter nogal lastig zijn je glazen weer zo blinkend schoon te maken als dat je ze ooit kocht. Geen nood, met onze tips maak je jouw wijnglazen gemakkelijk weer schoon en blinken ze weer als nieuw.

Waarom je wijnglazen schoonmaken

Wijnglazen schoonmaken

Je denkt misschien dat als je jouw glazen door de vaatwasser haalt of ze afwast, ze weer goed en schoon bruikbaar zijn. Dat doffe laagje ziet er misschien niet heel mooi uit, maar wat geeft het: je kan eruit drinken. Helaas, het effect is groter. Je wijnglazen schoonmaken doe je niet alleen zodat ze er weer prachtig uitzien. Doffe glazen zorgen ervoor dat je niet optimaal van je wijn kan genieten. 

Wijn reageert sterk op dat waar het in aanraking mee komt, aroma’s. Blijven er bijvoorbeeld restjes afwasmiddel achter, dan proef je dit. Staan ze te lang ongebruikt in de kast, dan proef je dat ook met een muffige of stoffige smaak. Als je de wijnglazen daarnaast niet regelmatig goed poetst kan het ook gebeuren dat er kalkaanslag op de glazen ontstaat. Ook dit proef je in je wijn. Wil je dus een optimale smaakbeleving, dan is regelmatig je wijnglazen schoonmaken geen overbodige luxe.

Je wijnglazen schoonmaken met azijn

Laten we beginnen bij het begin, je doffe wijnglazen weer schoonmaken. Hierna gaan we verder in op hoe je na gebruik je wijnglazen zo lang mogelijk stralend kan houden als je deze volledig hebt opgepoetst. Zijn je glazen nu behoorlijk dof en zit er kalkaanslag op, dan is het eerste wat je nodig hebt wat schoonmaakazijn.

Vul een emmertje of teiltje met wat lauwwarm water. Voeg hier een scheut azijn aan toe en laat dit ongeveer 1 à 2 uur weken. Azijn zorgt ervoor dat de kalkaanslag loskomt. Neem na het weken een zachte, vochtige doek en maak de wijnglazen voorzichtig weer schoon. Let erop dat de doek zeer zacht is om krassen te voorkomen. Een borstel of sponsje is vaak al te hard. Tot slot heb je een linnen doek nodig om de glazen te drogen en op te poetsen. Als het goed is blinken je wijnglazen nu weer als vanouds.

Je wijnglazen blijvend laten stralen

Wijnglazen schoonmaken met linnen doek Nu je wijnglazen weer blinken wil je natuurlijk dat dit zo blijft. Door je wijnglazen goed te onderhouden blijven ze langer schoon. Wij geven je een aantal tips voor het schoonmaken van je wijnglazen, zodat deze langer blijven blinken.

Tip: voorkom dat er minder snel kalkaanslag op je wijnglazen komt door te zorgen dat je waterleiding ontkalkt is.

Was de wijnglazen met de hand en vermijd de vaatwasser

Hoewel het lekker makkelijk is om je wijnglazen in de vaatwasser te stoppen, is het niet de meest ideale manier om ze schoon te maken. Het hete water of de harde stralen kunnen ervoor zorgen dat het glas breekt. Wijnglazen van kristalglas kunnen helemaal niet in de vaatwasser, maar ook ander glas is erg gevoelig. Je kan er sowieso vanuit gaan dat er na verloop van tijd glascorrosie ontstaat. Je wijnglazen schoonmaken met de handwas is dus een betere optie.

De wijnglazen schoonmaken met een handwas is vrij eenvoudig om te doen. Het belangrijkste is echter zorgen dat het water niet te heet is, lauwwarm is helemaal goed. Gebruik voor het afwassen van de wijnglazen geen afwasmiddel. Dit kan namelijk achterblijven op het glas en geeft een nare smaak. Mocht je toch iets willen gebruiken, dan kan een heel klein scheutje azijn in het afwaswater of wat zout wonderen doen. Lauwwarm water is in de meeste gevallen echter voldoende.

Maak de glazen droog met een linnen doek

Belangrijk om doffe plekken te voorkomen is de wijnglazen niet te laten drogen. Hierdoor kunnen druppels lelijk opdrogen en dit wil je natuurlijk niet. Maak de wijnglazen dus direct na het afwassen droog. Het liefste doe je dit met een linnen doek. Deze is zacht, neemt zeer goed vocht op en laat geen pluisjes achter. Daarnaast zorgt een linnen doek ervoor dat je wijnglazen mooi kan oppoetsen door er goed overheen te wrijven. Zo gaan ze prachtig glimmen. Let er natuurlijk wel goed op dat je niet te hard drukt.

Zet de wijnglazen rechtop in de kast

Hoewel het geen invloed heeft op het ontstaan van doffe plekken of te maken heeft met wijnglazen schoonmaken, is een belangrijke tip om de wijnglazen rechtop weg te zetten. Dit is helemaal belangrijk als je ze in een houten kast zet. Zet je ze namelijk omgekeerd neer, dan kan de geur van het hout in het glas trekken en dit heeft direct invloed op de smaak van jouw wijntje. Zet je het glas rechtop, dan heb je hier geen last van.

Menu