1. Home
  2. Keuken
  3. Dolce Gusto ontkalken

Dolce Gusto ontkalken

Een Dolce Gusto apparaat is ontzettend fijn en werkt ideaal om thuis heerlijke koffiecreaties te maken. Je kan kiezen uit tal van koffievarianten om thuis te zetten met de kwaliteit van een professioneel koffietentje. Om het apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan is regelmatig onderhoud ervan erg belangrijk. De Dolce Gusto ontkalken is één van de onderdelen die hierbij komt kijken. Gelukkig is dit relatief makkelijk te doen, waardoor jij nog lang van de lekkerste koffies kan genieten. Lees nu alles over een Dolce Gusto ontkalken!

Een ander apparaat ontkalken? Ook hier hebben wij tips voor, zoals de waterkoker ontkalken of een Nespresso apparaat ontkalken.

Hoe vaak moet je een Dolce Gusto ontkalken?

Dolce Gusto ontkalken

Een Dolce Gusto apparaat moet je in principe na elke 400e koffie die je zet ontkalken of elke 3 maanden. 400 koffies in 3 maanden staat gelijk aan zo’n 4,5 kopje koffie per dag. Drink je minder dan dat? Dan is het alsnog aan te raden na 3 maanden de Dolce Gusto te ontkalken, omdat tijd hierin ook een factor speelt. Drink je meer dan zo’n 4,5 kop koffie, dan is het aan te raden om met een wat grotere regelmaat te ontkalken.

Het kan ook zijn dat er een indicatielampje gaat branden met wanneer je moet ontkalken. Dit is natuurlijk helemaal handig. Je hoeft dan niet zelf het aantal koppen of de tijd in de gaten te houden. Overigens beschikt niet elke machine over dit oranje indicatielampje.

Wat heb je nodig om je Dolce Gusto te ontkalken?

Een Dolce Gusto ontkalken kan in theorie met verschillende middelen, maar wij raden altijd aan om met de ontkalker van Dolce Gusto zelf te werken. Voor nog geen twee tientjes koop je deze bij Bol.com en heb je ‘m de volgende dag al in huis. Hiermee weet je zeker dat het middel geen schade maakt aan je machine. Eventueel kan je ook substituten gebruiken, zoals de ontkalkingsset van Krups of HG koffiemachine ontkalker met citroenzuur, maar lees altijd goed door of deze ook voor jouw machine geschikt is.

Stap voor stap je Dolce Gusto ontkalken

Ontkalken van Dolce Gusto Als je de juiste reinigingsmiddelen hebt is het tijd om je Dolce Gusto te gaan ontkalken. Dit gaat in een aantal stappen die we hieronder beschrijven. Naast de ontkalker heb je hiervoor ook een maatbeker nodig en natuurlijk water. Let op, onderstaande stappen zijn het meest generiek geschreven, maar kunnen per apparaat net iets afwijken.

Stap 1: meng het ontkalkingsmiddel met water

De eerste stap bij ontkalken van je Dolce Gusto is het ontkalkingsmiddel mengen met een halve liter water. Gebruik hiervoor de helft van een flesje ontkalkingsmiddel, de andere helft heb je zo nog nodig. Roer de ontkalker goed door het water totdat de vloeistof volledig is opgelost.

Stap 2: draai de eerste spoelbeurt

Als de ontkalker en het water volledig zijn vermengd, giet je het mengsel in het waterreservoir. Plaats deze vervolgens op de machine en zet de maatbeker onder de opening van de machine. 

Zet de machine aan door de aan/uit-knop zo’n 5 seconden in te drukken totdat er een groen lampje gaat knipperen. Kies dan de maximale waterstand en druk op de heet water knop. Het ontkalkingsproces wordt dan in gang gezet. Dit duurt een minuut of twee. Hierbij kan de aan/uit-knop gaan knipperen, maar het proces is dan nog niet volledig klaar. Dit is pas het geval als de knop blijft branden.

Stap 3: draai de tweede ronde

Als de eerste ronde van het ontkalken is voltooid verwijder je het waterreservoir en de maatbeker. Gooi de maatbeker leeg en spoel zowel deze als het waterreservoir goed schoon met kraanwater. Als beide schoon zijn herhaal je stappen 1 en 2. Let er wel op dat je nu de andere helft van de ontkalker gebruikt en niet het oude mengsel nog een keer. 

Stap 4: Schoonspoelen

Als de tweede ronde ontkalken heeft gedraaid gooi je wederom de maatbeker leeg en spoel je het waterreservoir goed schoon. Vul deze daarna volledig met kraanwater en plaats deze op je Dolce Gusto machine. Zet de maatbeker (als deze voldoende volume heeft) onder de opening. Druk dan 5 seconden op de aan/uit-knop tot deze gaat knipperen. Kies wederom de maximale waterstand en druk op heet water. Het water zal de machine nu schoonspoelen.

Als al het water door de machine is gespoeld verwijder je het waterreservoir opnieuw volledig en gooi je de inhoud van de maatbeker weg. Herhaal deze stap nog een keer om een tweede keer door te spoelen. Je bent dan klaar met je Dolce Gusto ontkalken en kan weer genieten van heerlijk verse koffie!

Menu