1. Home
  2. Keuken
  3. Gasfornuis schoonmaken

Gasfornuis schoonmaken

Het gasfornuis schoonmaken is iets dat vrij regelmatig moet doen. Het is immers een onderdeel van je keuken dat vrij regelmatig, soms meerdere keren per dag, gebruikt wordt. Om lekker schoon aan de slag te kunnen en op een hygiënische manier te koken is het dus geen overbodige luxe deze regelmatig schoon te maken. Let er hierbij op dat je de gaspitten ook goed schoonmaakt. Hoe je dit doet en wat je ervoor nodig hebt om het gasfornuis schoon te maken leggen we je in dit artikel uit. Lees dus snel verder voor het stappenplan voor het gasfornuis schoonmaken!

Hoe vaak maak je het gasfornuis schoon?

gasfornuis schoonmaken

Hoewel dit afhankelijk is van hoe vies je fornuis wordt, is het aan te raden om je gasfornuis ten minste één keer per week schoon te maken. Doe je dit regelmatig en onderhoud je het fornuis goed, dan is het wekelijks schoonmaken zo gedaan. Het gasfornuis schoonmaken is ideaal om tegelijk op te pakken samen andere onderdelen van de keuken, zoals de afzuigkap schoonmaken en de oven reinigen.

Laat je het flink aankoeken en zit er behoorlijk wat aanslag op het gasfornuis, dan moet je wat harder boenen en zijn er wat meer stappen nodig. Probeer minimaal één keer per maand je gasfornuis grondig schoon te maken. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

Wat heb je nodig om het gasfornuis schoon te maken?

Als je het gasfornuis gaat schoonmaken is het juiste materiaal onmisbaar. Werken met kwaliteit en de juiste producten maakt het een stuk makkelijk om het gasfornuis weer blinkend schoon te krijgen. De volgende producten heb je nodig voor het gasfornuis schoonmaken:

  • Afwasmiddel
  • Emmertje
  • Schoonmaaksoda
  • Krasvrij schuursponsje
  • Doek
  • Keukenpapier
  • Ontvetter voor de keuken

Hoe maak je het gasfornuis schoon?

Nu je alle benodigdheden hebt ben je klaar om het gasfornuis schoon te gaan maken. Het gasfornuis schoonmaken hebben wij handig voor je uitgeschreven in onderstaand stappenplan. In totaal duurt het schoonmaken van het fornuis zo’n 30 tot 40 minuten, inclusief het weken van onderdelen. 

Stap 1: De pandragers eraf halen en laten weken

De eerste stap van het schoonmaken van het gasfornuis is de gietijzeren pannendragers eraf halen. Deze kan je op een normaal wasprogramma in de vaatwasser zetten en laten draaien. Heb je geen vaatwasser, leg ze dan in de spoelbak van het aanrecht en laat deze weken met warm of kokend water en een schep soda. Gietijzeren pandragers moet je altijd laten weken en met de hand schoonmaken.

Stap 2: De kookpitten van het gasfornuis schoonmaken

Vul een emmertje met heet water en was gewoon afwasmiddel, zoals Dreft. Haal de gaspitten los en laat deze in het sopje weken. Een half uurtje weken zorgt ervoor dat ze daarna zeer gemakkelijk zijn schoon te maken.

Stap 3: Rond de gaspitten schrobben

Het is nu tijd om rond de gaspitten schoon te maken. Hier kunnen gemakkelijk bruine vlekken ontstaan en kan het behoorlijk aankoeken. Giet wat schoonmaaksoda rondom waar de gaspitten zitten en laat dit een minuut of twee inwerken. Schrob vervolgens met een krasvrij schuursponsje de bruine aanslag rondom de gaspitten weg. Herhaal deze stap indien de bruine aanslag niet direct weg is.

Stap 4: De kookplaat afnemen

Als het rond de gaspitten schoon is, neem je ook de rest van de kookplaat af. Hiervoor neem je eerst wat keukenpapier om eventueel vuil weg te vegen. Spray dan met een ontvetter het fornuis is en laat dit wederom een minuut of twee inwerken. Vervolgens neem je de kookplaat af met een schone, licht vochtige doek.

Stap 5: De afdekplaat en knoppen schoonmaken

Als je de kookplaat hebt schoongemaakt is het tijd om de rest van het fornuis schoon te maken. Denk hierbij aan de afdekplaat en knoppen. Spray de ontvetter op de knoppen en afdekplaat en neem dit weer af met een vochtige doek.

Stap 6: Pannendragers en kookpitten schoonmaken en afnemen

In deze stap ga je terug naar de pannendragers en kookpitten die liggen te weken. Neem deze nu goed af met een doek of spons. Als het goed is komt al het vet en vuil er met gemak vanaf. Zit het enorm aangekoekt, gebruik dan een schuursponsje.

Stap 7: Onderdelen terugleggen

De laatste stap van het gasfornuis schoonmaken is alles terugzetten. Zorg ervoor dat de pannendragers en kookpitten goed droog zijn en plaats ze terug op de plek waar ze horen. Je bent dan weer klaar om te koken!

Regelmatig een doekje over het gasfornuis

Heb je geen zin om met grote regelmaat het fornuis schoon te maken, zorg er dan voor dat je deze regelmatig goed onderhoud. Hiervoor neem je het gasfornuis na gebruik af met een vochtig doekje en eens per week met wat ontvetter. Je bent dan in een minuut of 5 klaar en je fornuis blijft mooi schoon. Het scheelt je dan ook veel tijd in vergelijking met het laten aankoeken. Het gasfornuis schoonmaken is dan echt een fluitje van een cent.

Menu