1. Home
  2. Keuken
  3. Keukenkastjes schoonmaken

Keukenkastjes schoonmaken

Niet het leukste klusje van de keuken schoonmaken, maar wel één van degene die het grootste verschil maakt. De keukenkastjes schoonmaken geeft een lekker fris en schoon aanzicht van de keuken. Regelmatig de kastjes schoonmaken, zowel van binnen als van buiten, zorgt ervoor dat alles lekker overzichtelijk en fris blijft. Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe vaak je de keukenkastjes moet schoonmaken en hoe je dit zo goed mogelijk doet. 

Hoe vaak keukenkastjes schoonmaken

keukenkastjes schoonmaken

Grondig de keukenkastjes schoonmaken kan je in principe maandelijks doen. De binnenkant wordt vaak niet heel vies, omdat stof en vuil wordt tegengehouden door de deurtjes. Vandaar dat eens per maand volstaat. Wel is het zo fris om één keer per week een doekje over de deurtjes van de keukenkastjes te halen. Wekelijks de keukenkastjes schoonmaken doe je vrij eenvoudig door een licht vochtige doekje over de kastjes heen te halen. Voor een streeploos resultaat gebruik je hier een microvezeldoek voor. Elke week even de keukenkastjes van buiten schoonmaken zorgt ervoor dat je kastjes langer schoon blijven.

Wat heb je nodig om de keukenkastjes schoon te maken

Om de keukenkastjes schoon te maken heb je niet veel nodig. Onderstaand lijstje is alles wat je nodig hebt om de keukenkastjes schoon te maken:

  • Emmer
  • Warm water
  • Schoonmaakazijn
  • Ontvetter
  • Keukenrol
  • Zachte, schone doeken
  • Microvezeldoek

Voor je gaat beginnen maak je een schoonmaakmiddel van warm water en met hierin een goede scheut schoonmaakazijn. Doe dit in de emmer en meng het goed. De ontvetter heb je nodig voor de hardnekkig vlekken.

Hoe maak je de keukenkastjes schoon?

Voor je kan beginnen met de keukenkastjes schoonmaken haal je ze eerst helemaal leeg. Zet de inhoud even op de eettafel of andere plek waar je er niet op kan knoeien. Vervolgens begin je met de binnenkant. Kijk goed of er ergens hardnekkige vlekken zitten. Deze behandel je als eerst, zoals hieronder beschreven. 

Als de hardnekkige vlekken weg zijn maak je een zachte, schone doek voorzichtig vochtig met het schoonmaakmiddel van water en azijn. Neem hiermee de kastjes voorzichtig af. Als je alle kastjes hebt gehad, neem je deze nog even af met enkel een vochtige, schone doek met water. Laat de binnenkant van de kastjes drogen, terwijl je verder gaat met de buitenkant.

Om de buitenkant van de keukenkastjes schoon te maken controleer je weer op hardnekkige vlekken. Ook deze maak je eerst schoon met de methode hieronder. Vervolgens maak je met nog wat ontvetter ook de handgrepen goed schoon. Deze worden vaak het meest vies tijdens gebruik. Vervolgens neem je het schoonmaakmiddel met azijn en neem je ook voorzichtig de buitenkant van de keukenkastjes af. Doe dit echter niet met een gewoon doekje, maar met een microvezeldoek. Zo voorkom je strepen aan de buitenkant en dit ziet er wel zo mooi uit.

Als alles schoon en droog is, ben je klaar met de keukenkastjes schoonmaken. Zet alles nog even terug in de keukenkastjes en je kan weer genieten van mooie, schone en frisse kastjes! Natuurlijk is het mooi meegenomen om dit te combineren met andere klusjes in de keuken, zoals de afzuigkap schoonmaken of het gasfornuis reinigen.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Het verwijderen van hardnekkige vlekken is het makkelijkst met wat ontvetter, zoals Cif. Doe hiervoor een klein beetje op een stuk keukenrol en smeer dit voorzichtig over de vlek heen. Vervolgens neem je dit af met een licht vochtige, schone doek. Herhaal dit totdat de vlek weg is, maar meestal is dit na één keer al gelukt.

Hoogglans keukenkastjes schoonmaken

Op hoogglans keukenkastjes zie je vaak eerder strepen na het schoonmaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoogglans keukenkastjes schoonmaken kan je dan ook het beste doen met een schoonmaakmiddel van warm water en wat soda. Dit werkt vaak beter dan azijn voor een vlekkeloos resultaat. Gebruik een zo zacht mogelijk middel en gebruik een microvezeldoek. Op die manier verminder je de kans op strepen en vlekken.

Na afloop is het handig om een speciale coating of spray voor hoogglans keuken te gebruiken. Op die manier ontstaan er minder snel vlekken en strepen en blijft je resultaat langer behouden. De spray of coating zorgt er namelijk voor dat vuil wordt afgestoten.

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

De bovenkant van de keukenkastjes zijn vaak wat lastiger schoon te maken als je hier al bij kan. Vaak zitten de kastjes aan het plafond gemonteerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je aan de gang met een tuitenrager. Met een doekje is er vaak lastig tussen te komen, maar met een tuitenrager gaat dit vaak goed. Maak deze licht vochtig met het water-azijn schoonmaakmiddel en je kan aan de gang.

Wat je ook kan doen is aan de bovenkant van de kastjes een stuk vershoudfolie of aluminiumfolie te leggen. Dan hoef je deze enkel te vervangen. Zo blijft de bovenkant van je keukenkastjes ook mooi schoon.

Menu