1. Home
  2. Keuken
  3. Koffieapparaat ontkalken

Koffieapparaat ontkalken

Voor veel mensen is koffie onmisbaar. Direct na het opstaan, bij het ontbijt, na de lunch of tijdens het werk. Koffie drinken we bijna de hele dag door. Helaas kan kalkaanslag ervoor zorgen dat je koffie niet zo lekker smaakt als dat je gewend bent. Het koffieapparaat ontkalken is dan ook iets dat eens in de zoveel tijd moet gebeuren. In dit artikel vertellen we precies hoe je jouw koffiemachine moet ontkalken. Zo geniet je weer van heerlijke, kalkvrije koffie.

Hoe vaak je koffiemachine ontkalken?

Koffieapparaat ontkalken

Hoe vaak je een koffiemachine moet ontkalken is vooral afhankelijk van hoe intensief deze gebruikt wordt en waar je woont. Zit er meer kalk in het water waar je woont, dan zal je ook de koffiemachine vaker moeten ontkalken. Als je dit minder vaak wil doen kan je ervoor kiezen om je waterleiding te ontkalken. Dit heeft dan ook direct effect op hoe vaak je het koffieapparaat moet doen.

Bij normaal gebruik van je koffiemachine kan je aanhouden dat je elke drie maanden het apparaat moet ontkalken. Hierbij gaan we uit van dagelijks een paar kopjes koffie. Merk je echter dat je koffie sneller wat muf begint te smaken, dan is het aan te raden om dit wat vaker te doen.

Doordat je zowel je koffieapparaat als de waterkoker met azijn kan ontkalken is het ideaal om dit te combineren. Wil je dus één van de twee schoonmaken en/of ontkalken, dan raden we aan om ze gelijk allebei te doen. Dit scheelt je weer tijd en moeite. Lees hier hoe je een waterkoker moet ontkalken.

Verschillende soorten koffieapparaten ontkalken

Het stappenplan dat we je zo geven voor het ontkalken van een koffiezetapparaat kan algemeen gebruikt worden, maar is specifiek bedoeld voor een standaard koffiemachine. Heb je een Dolce Gusto, Nespresso of Senseo machine? Dan hebben we hier specifieke handleidingen en stappenplannen voor geschreven. Deze vind je hier:

Stap voor stap het koffieapparaat ontkalken met azijn

Schone en ontkalkte koffiemachine De makkelijkste manier om je koffieapparaat te ontdoen van kalkaanslag is met azijn. Dit met uitzondering van machines met aluminium onderdelen. Deze kunnen hierdoor worden aangetast. Voor deze apparaten kan je beter een speciale ontkalker gebruiken. Meer hierover vertellen we je zo.

Het ontkalken van je koffiemachine met azijn kost je maar een paar minuten van je tijd en je koffie smaakt daarna weer als vanouds. Wat heb je hiervoor nodig? Niet meer dan schoonmaakazijn, water, een bak of grote kom van tenminste één liter en eventueel wat keukenpapier. Vervolgens ontkalk je het koffieapparaat op deze manier:

  1. Meng een halve liter water met een halve liter schoonmaakazijn.
  2. Giet het water-azijnmengsel in de machine.
  3. Zet de bak of kom onder de opening van het apparaat.
  4. Zet de machine aan alsof je een kopje koffie maakt en herhaal dit totdat het volledige mengsel door het apparaat is gegaan.
  5. Controleer of je nog wat kalkaanslag ziet zitten. Als dit zo is maak je nog wat extra van het mengsel, iets meer dan de inhoud van één kopje koffie. Doop hier wat keukenpapier in en poets de laatste aanslag weg. De rest van het mengsel spoel je een laatste keer door het apparaat.
  6. Als alle aanslag weg is vul je koffiemachine met enkel water.
  7. Spoel een aantal keer goed door om te voorkomen dat je koffie naar azijn smaakt.
  8. Neem eventueel nog met een doekje het apparaat af en je kan weer genieten van een lekker kopje koffie zonder kalkaanslag.

Andere manieren om je koffiemachine te ontkalken

Werkt schoonmaakazijn voor jouw machine niet optimaal, kan deze er stuk van gaan of vind je dit simpelweg geen prettige manier van werken? Dan zijn er gelukkig nog verschillende andere mogelijkheden. Met name HG heeft een flink assortiment aan diverse ontkalkers voor je koffieapparaat. Een aantal van deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Hier kan je ook efficiënt en gemakkelijk jouw koffiemachine ontkalken.

Menu